Suuri ihopostaus: atooppinen ihottuma ja sen hoito

Tästä aiheesta oon saanut usean toiveen ja muutenkin paljon kysymyksiä. Teen moniosaisen iho-postauksen, jonka osa 1 käsittelee atooppista ihottumaa, urtikariaa ja yleisesti herkkää ihoa ja sen hoitoa.

Toivoisin teiltä lukijoilta omakohtaisia kokemuksia kommenttiboksiin, jolla olisi mahdollista auttaa muita atoopikkoja. Jos koet, että olet hoksannut jonkun toimivan jutun tai kaipaat vertaistukea niin kirjoita meille viesti. Atopian kanssa eläminen on ihan tarpeeksi kurjaa jo muutenkin eli kaikki keinot ovat tervetulleita.

Mulla on atooppinen ja muutenkin hyvin herkkä iho. Se on mun heikko kohta ja, jos teen mitään normaalista poikkeavaa niin ihosta sen näkee äkkiä oliko viisasta vai ei. Oon siinä mielessä onnekas, että mun kasvot ovat jääneet melko hyvin atooppisen ihottuman ulkopuolelle. Sen jälkeen, kun täytin 20 atopia muutti muotoaan ja siirtyi selkeämmin tiettyihin paikkoihin. Mun kasvojen iho on silti arvaamaton ja paikoittain hyvinkin kuiva. Huulet ja huultenympärysiho on erityisen herkkää aluetta. Kaula/niska on yksi pahimmista alueista, sitten tulee takaolkapäät, ranteet, kyljet, etureidet, alavatsa, peukalot ja tietysti kyynärtaipeet.

Herkkä iho kuvastaa varmaankin parhaiten mun ihoa. Urtikaria eli nokkosihottuma on jopa vielä raivostuttavampi vaiva, kuin atooppinen ihottuma ja sen ulkopuolelle kasvot eivät takuulla jää. Molemmat, sekä atooppinen ihottuma että urtikaria ovat olleet mulla vauvasta lähtien. Äidin mukaan molemmat huomasi jo ihan 2kk ikäisenä. Atopian poskilla olevasta punaisesta rososta ja urtikarian ns. ”kananlihasta”, mikä mulla oli koko ajan päällä. Iho oli muutenkin jo vauvana todella herkkä aina vaippojen merkistä lähtien. Hygienian kanssa oli oltava tarkkana ja vaippa oli vaihdettava välittömästi ja rasvattava sinkkivoiteella, jotta vältyttiin ihon ärsyyntymiseltä. Olinhan myös koliikkivauva ja koliikilla uskotaan olevan yhteys myös atopian kanssa.

Ravinnolla, ihonhoidolla, stressillä ja elintavoilla yleisesti pystyy vaikuttamaan paljon mutta kokonaan se ei ongelmaa poista. Herkkä iho on herkkä iho. Aina.

”Nokkosihottuma koostuu ihosta kohoavista, nokkosen polttamaa muistuttavista paukamista, joiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä pariinkymmeneen senttimetriin ja jotka vaihtavat paikkaa ihoalueelta toiselle. Paukamat nousevat yleensä muutamassa kymmenessä minuutissa ja painuvat pois parissa tunnissa, kuitenkin aina 24 tunnin kuluessa.” Lähde: terveyskirjasto

Mulla on ollut vaikeita ja hyviäkin jaksoja ihon kanssa. On kokeiltu kaikki mahdolliset hoitokeinot ja listaan niitä tähän alle.

Perusvoiteet: Kosteuttavat perusvoiteet on atopian oleellisin hoitokeino. Voiteita on markkinoilla tuhansia ja niistä hyvien, itselle parhaiten sopivien vaihtoehtojen löytäminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Ei helppoa ja myös muuttuvaa. Se mikä sopi lapsena ei ehkä sovi enää aikuisiällä. Näin ainakin omalla kohdallani. Osaava ihotautilääkäri pystyy lukemaan potilaan ihoa/oireita ja antamaan oikean ryhmän testivoiteita. Uskoakseni jokaiselta lääkäriasemalta silti annetaan testivoiteita ja niitä kannattaa hyödyntää. Perusvoiteiden kulutus atoopikolla on suuri ja kelan korvauksesta huolimatta taloudellinen satsaus. Toiselle sopii ohuet vesipohjaiset voiteet ja toiselle paksummat öljypohjaiset. Itse en allekirjoita sitä, että mitä kuivempi iho sen paksumpi ja rasvaisempi voide. En osaa antaa tähän yleispätevää ratkaisua, mutta jos voide tuntuu ärsyttävän ihoa niin laita vaihtoon. Itse en pidä kovin öljyisistä voiteista, vaikka iho olisi miten kuiva tahansa.

Atoopikot käyttävät perusvoiteita myös kasvojen ja vartalon pesuun. Tähän suositellaan melko poikkeuksetta Aqualan L tai Plus -voiteita.

ACO:n cano derm on tämän hetken suosikkini perusvoiteista. Talvi on niin rajua aikaa atoopikolle, että kovin moni tuskin pärjää ilman voiteita.

Tätä olen käyttänyt meikinpesuun. Kannattaa tutustua La Roche-Posay:n tuoteperheeseen tarkemmin.

La Roche-Posay

Tämän hetken suosikki perusvoiteista. ACO:lta löytyy nykään vähän kaikkea, mutta atoopikon kannattaa tutustua ja testata ainakin cano derm ja/tai mini derm (lapset).

ACO

Kortisonivoiteet: Apteekista ilman reseptiä saatavat kevyemmät kortisonivoiteet harvoin auttavat atoopikkoa. Jos iho on siinä kunnossa, että kortisonia tarvitaan niin ehdottomasti hakemaan resepti lääkäriltä ja jotain vahvempaa tavaraa. Kortisonivoiteita käytetään kuuriluontoisesti noin 2 viikkoa kerrallaan. Se, että voidetta laittaa silloin tällöin ei kovin hyvin auta eli kannattaa pitää säännöllinen rytmi voiteen levittämisessä ja puhtaalle iholle tottakai. Pitkäaikaisesta kortisonivoiteiden käytöstä on haittavaikutuksia, kuten ihon oheneminen ja arvet, jotka on mulla ainakin jo havaittavissa. Oon käyttänyt kortisoneja aivan liikaa ja tiedostan tämän. Siinä vaiheessa, kun iho on huonossa kunnossa niin sitä tekis mitä tahansa ja jos jääkaapissa on kortisonia niin varmasti sitä myös käytän.

Kortisonivoiteet säilytetään jääkaapissa.

Mulle paras kortisonivoide on ollut: Duocort ja myös ilman reseptiä saatava sibicort märkivään ihottumaan –> hyvä antibakteerinen kortisonivoide, mikä tappaa ihon bakteereja ja sieniä. Hyvä voide, kun tietää mihin käyttää.

Takrolimuusi-voiteet: Okei. Tää on melko hc-kamaa, eikä sovi kaikille. Voiteita käytetään vaikean atopian hoitoon ja yleensä silloin, kun muut hoitokeinot eivät auta. Voiteet ovat todella kalliita ja niitä tulee käyttää lääkärin määräyksestä, annostus ohjeen mukaan.

Takrolimuusi-voidetta levitetään ohuelti, ainoastaan hoidettavalle alueelle ja nämä ovat käytetyimpiä kasvojen ja kaulan alueen vaikeissa ihottumissa. Alkoholia ja UV-säteilyä suositellaan välttämään hoidon aikana ja syykin on varsin selkeä. Takrolimuusit aiheuttavat erittäin voimakasta poltteen tunnetta iholla ja räjäyttävät ihon lähes palaneeksi. Näin käy melko varmasti, jos lähtee juhlimaan tai ottamaan aurinkoa kuurin aikana.

Moni säikähtää voiteen aiheuttamaa ensireaktiota, johon kuuluvat VOIMAKAS kutina, polttelu ja punoitus. Kestää yleensä viikosta kahteen viikkoon ennen kuin alkaa helpottaa, joten kärsivällisyyttä. Itse ottaisin ainakin muutaman päivän saikkua, jos aloittaisin esim. protopicin käytön. Tiedän, että moni atoopikko käyttää protopicia kasvojen pahimmille aluille (esim. silmäluomet) päivittäin, ympäri vuoden eivätkä tule toimeen ilman. Takrolimuusi eroaa kortisonista siten, että se ei muuta ihon rakennetta. Ainoastaan poistaa tulehduksen ihosta.

Tämä on ollut tiettyihin aikoihin aivan pelastus. Nykyään en enää käytä protopicia ja alkuoireet ovat tosiaan niin järkyt, että aika pahaksi saisi mennä että uskaltaisin avata tuubin korkin.

Valohoito: Ultraviolettisäteilyä joko SUP- tai UVB:tä. Hoidot määrätään ja toteutetaan aina sarjoina, jolloin hoidossa käydään esimerkiksi 3 kertaa viikossa 5 viikon ajan. Valossaoloaikaa säädetään ihon kunnosta ja säteilystä riippuen, mutta kyse on sekunneista.

Valohoito on ollut mulla melko toimiva hoito, kun se on yhdistetty kortisoni- ja perusvoiteiden käyttöön.

Valohoitoon mennään ilman vaatteita, meikkejä tai muutakaan kosmetiikkaa ja laitetaan samantyyliset suojalasit päähän, mitä solariumeissakin käytetään. Kopissa seistään X-asennossa tarvittavan ajan ja sen jälkeen iho rasvataan hyvin. Teininä mulle oli todella kova paikka mennä kolmesti viikossa tällaiseen rulianssiin, kun oman vartalon kanssa oli muutenkin vaikeaa. Valohoitoon kuuluu myös lääkärintarkistukset.

Valohoidon hinta on n. 15€/krt ja jonkun kela-korvauksen siitä kyllä muistaakseni saa.

Sisäinen kortisoni: Jos mikään edellämainittu ei auta niin turvaudutaan hoitomenetelmään, mitä kukaan ei halua. Vaikeaa atooppista ihottumaa voidaan hoitaa lyhyillä sisäisillä kortisonikuureilla. Hoito auttaa nopeasti, mutta oman kokemuksen mukaan oireet alkavat melko pian uudelleen kuurin lopettamisen jälkeen. Itse olen syönyt kaiken kaikkiaan 4 kortisonikuuria atopian hoitoon.

Ruokavalio ja muut yliherkkyydet: Vaikka tämä on listan loppupäässä niin lähtisin aina liikkeelle ruokavalion muuttamisesta. Etenkin vanhemmat, joiden lapsilla on havaittavissa atooppisia oireita niin suosittelen lämpimästi! Pystytte mahdollisesti vaikuttamaan paljonkin siihen, miten lapsen atopia kehittyy vaikka poistamaan kukaan tuskin atopiaa vielä pystyy. Kun iho räjähtää ja raapiminen alkaa niin loppua ei kovin äkkiä näy. Raapimisen kontrollointi ei takuulla toimi ikinä, vaikka sitoisi villasukat käsiin ja viilaisi kynnet pehmeäksi. Kyllä atoopikko keinot keksii raapimiseen. 😉 Yksi kaveri kertoi raapineensa pankkikortilla kutisevaa ihoa, joten…

Erilaiset allergiat ja yliherkkyydet ovat takuulla tyypillisiä jokaiselle atoopikolle. Vaikka kuka sanoisi mitä maitotuotteiden, viljojen, sokerin ja makeutusaineiden välttelystä niin se on TAKUULLA erinomainen keino hoitaa atopiaa. Niin paljon, kun itsekin olen käynyt atopia-keskusteluja niin kukaan ei ole vielä sanonut etteikö tästä olisi merkittävää apua. Jos atopia-lapsille syötetään sokerijugurtteja, jäätelöä, karkkia ja mäkkäriä niin se tulee näkymään ja tuntumaan. Mulla hoidettiin ensimmäisen kerran vasta 13-vuotiaana ihottumaani ruokavalion avulla poistamalla pelkät maitotuotteet ja jo se yksinään teki järisyttävän muutoksen ihoon. Muistan kyllä sen, että oli yksi kovimmista jaksoista ikinä kun olin tottunut vetämään päivässä litran maitoa, litran jäätelöä, levyn suklaata jne. Päänsärkyä ja raivokohtauksia sokerikoukussa olevilta lapsilta luvassa, mutta se menee ohi. Samoin kutina ja tulehdukset rauhoittavat.

Mulla oireita aiheuttaa välistä ihan mikä tahansa, enkä kauheasti jaksa enää miettiä että mikäs tämä nyt on. Saatan olla stressaantunut, jolloin pelkkä hiussuortuvan kosketus kaulan iholle räjäyttää nokkosihottuman. Stressi on silti sellainen asia, minkä poistamisen miettiminen ainoastaan pahentaa asiaa. Stressi tulee ja menee ja, jos iho on herkkä reagoimaan siihen niin voiko sille edes mitään tehdä.. Kroonistunut stressi on asia erikseen ja sen poistamiseen on hyvä puuttua. Yleisesti kuitenkin asioiden paisuttelu, ylianalysointi ja spekulointi ovat kyllä myrkkyä myös iholle.

Karheat materiaalit, vetoketjut, korut, hankaava liike ja kaikki spraypulloista(paineella tulevat) suihkutettavat hajusteet ovat pahoja. Lämpötilan muutokset, hiki, suihku, sauna – tämä rulianssi saunaa lukuunottamatta (välillä koitan, mutta EI!) on välttämätön. Ihon puhtaana pitäminen on atoopikolle tärkeää, mutta vesi kuivattaa ihoa. Suosittelen nopeita ja melko viileitä suihkuja, ei kylvyssä lillumista tai kuumia suihkuja, ei ihon kuorintaa, itseruskettavia voiteita tmv. Ihon kuivaaminen pehmeällä pyyhkeellä, painelemalla (ei hankaamalla) ja hyvä perusvoide heti päälle. Suihkun jälkeen kutina on yleensä kova, mutta jos vaan malttaa sen 5-10min olla raapimatta niin helpottaa. Kostea iho hajoaa äkkiä ja sitä on ns. helppo raapia. Yritetään pysyä lujina tämän kanssa.

Mulla itsellä on ympärivuotisessa käytössä antihistamiini telfast.

Suoliston kunto, lapsuusajan antibiootit: Suoliston kunto on kaiken ydin. Suurimmalla osalla atoopikoista on vakaviakin suolisto-ongelmia ja ärtyneen suolen oireyhtymä on joka toisen ihmisen diagnoosi tänä päivänä muutenkin. Siitä huolimatta harva on valmis noudattamaan FODMAP:a edes testimielessä, vaikka se on ongelman keskeisin hoito. Se, kun ei ole todellakaan normaalia että vatsa toimii kerran viikossa tai 10 kertaa päivässä, tavara on aina vettä tai betonia, vatsa turpoilee, kerää kaasua ja on kipeä. Perehtymättä tässä tekstissä sen enempää IBS:ään niin suoliston kuntoonlaitto on erittäin oleellista iho-ongelmaisille. Ruokavalion rasvat kannattaa laittaa kuntoon asap, mikä ei tarkoita rasvan kanssa läträämistä vaan ennen kaikkea laatuun paneutumista. Omega3 ja oliiviöljy nyt ensimmäisinä mukaan kuvioihin.

Antiobioottikuurit tappavat myös suoliston hyviä bakteereja ja sekä iho- että suolisto-ongelmaisilla löytyy takuulla taustalta myös liuta antibioottikuureja. Atopia ei kenellekään antibiooteista tartu, mutta suoliston kuntoon se kyllä vaikuttaa ja sitä kautta vaikeuttaa atopiankin hoitoa. Etenkin turhien ja varmuuden vuoksi syötyjen antibioottikuurien syömistä tulisi välttää ihan aidon oikeasti! On myös tehty tutkimusta, että lapsuusajan tulehduksilla ja sitä kautta syödyillä antibioottikuureilla on yheys aikuisiällä todettuun metaboliseen oireyhtymään ja mitä useampia infektioita lapsi sairastaa sen selvempi yhteys on. Tiedä sitten, mutta en ainakaan ihmettele jos näin on.

Ei-lääkkeellinen hoito: Vähän väliä voidaan lukea kookosöljystä, sitruunasta, suolasta ja ruokasoodasta ihottuman hoidossa. Joissain tapauksissa varmasti toimii, jos ei ole ihosairautta taustalla ja kyse on perinteisestä talven kuivattamasta ihosta. Omalla kohdallani kookosöljyn levittäminen iholle on punainen vaate. Juttelin aikoinaan ihotautilääkärini kanssa ja ohje häneltä oli ehdoton ei ruoka-aineiden levittämisestä iholle, jos on ihosairaus. Se kannattaa ehkä jokaisen kuitenkin testata itse ja todeta hyödyt/haitat. Toisella voi toimia suolavesihoidot tai tiettyjen mausteiden käyttäminen, kun toisella taas ei. Itse olen pahimpina aikoina testannut myös edellämainitut, mutta uskon että ihon ollessa todella pahassa kunnossa ei ehkä tuloksetkaan näy halutusti. Jos nyt kokeilisin uudelleen niin tulos voisi olla erilainen. Paitsi kookosöljyn suhteen, koska sitä testasin eilen ihan tätä tekstiä varten ja ei…

Aikoinaan vaihdoin myös kaiken kosmetiikan luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin, mutta luovuin tästä sittemmin. Kun päänahka oli pahassa kunnossa niin luonnonmukaiset pesuaineet olivat todella hyvä apu. Sittemmin saatuani ihon parempaan kuntoon olen lipsunut näistä jutuista ja palannut esimerkiksi meikkien kanssa omiin suosikkeihini. Ja ne eivät ole luonnonkosmetiikkaa. Pyykit pesen aina hajustamattomalla pesuaineella, en käytä hajuvesiä tai hiuslakkaa. Hiuksia värjään ja käytän meikkiä, eikä ole tullut oireita. Pahimpina aikoina en tätä tekisi. Myöskään ripsipidennyksiä, mikroblading-kulmia tai minkäänlaisia kasvohoitoja en ole uskaltanut ottaa ihan siitä syystä että pelkään niiden aiheuttamia reaktioita. Ehkä turhaan, mutta kuitenkin.

Nykyään menen itse tunteen mukaan mitä tulee atopian kanssa elämiseen. Mikään ei yllätä ja tiedän, että oireet ovat riippuvaisia mun muusta elämästä, siitä mitä teen, syön ja millainen fiilis mulla yleisesti on. Jos potuttaa ja stressaa, en nuku kunnolla, en juo vettä tai syön paskaa niin tottakai se näkyy ja tuntuu ihon kunnossa. Jokaisen pakkausselosteen tutkiminen ja tosi pikkutarkka tekeminen stressaa aivan varmasti vaan enemmän ja hyöty voi olla prosentin sadasosa. Pyrin itse pitämään huolta isoista kokonaisuuksista ja siihen kuuluu juurikin terveellinen ruoka, hyvä hygienia, riittävä uni, vedenjuonti, suhteellisen positiivinen mieli, säännöllisyys monessa mielessä ja näin pois päin. 🙂

 

jessica

23 vastausta artikkeliin “Suuri ihopostaus: atooppinen ihottuma ja sen hoito”

 1. Meillä jäi lapsilta atooppiset ihottumat pois, kun ruokavaliosta jäivät pois maito sekä viljatuotteet (etenkin vehnä sai aikaan oireita).
  Ja reilusti Omegaa päivittäin.

 2. Mulla on atooppinen ihottuma korvakäytävissä. Pahimman vaiheen sain kuriin Elidel-lääkevoiteella, jota käytin aamuin illoin. Perusvoiteena käytän Avene Cicalfate Repair Cream-voidetta, jota ostin kerran ihan sattumalta ja se on toiminut itsellä ihan loistavasti! En ole tarvinnut lääkerasvoja pian vuoteen. Aqualan-voiteet eivät itsellä auttaneet yhtään.

  • Huh! Ei ole varmasti mitään helppoa hommaa, kuulotaa rajulta. 🙁 Hyvä saada uusia voidevinkkejä myös! Elidelistä oon kuullut myös hyvää muilta, mutta itse en ole koskaan kokeillut ja toivotaan ettei tarvitsekaan (ettei menisi enää niin pahaksi). Mulla itsellä oli varmaan 7 vuotta, kun ihottuma oli todella lievä, lähes huomaamaton eikä kutissutkaan mutta yhtäkkiä se sitten pahamahti pahana takaisin, kun elämään tuli kovia stressitekijöitä.. Mullakaan Aqualan-voiteet eivät ole koskaan auttaneet, pesuun olen käyttänyt.

 3. Heippa! Oon koko ikäni kärsinyt atooppisesta ihosta ja pahimmillaan viettänyt viikkojen hoitojaksoja sairaalassa. KAIKKI hoitomuodot on matkanvarrella kokeiltu ruokavalioista todella voimakkaisiin lääkkeisiin ja valohoitoon. Naurattaa ihan mihin kaikkiin luotaistuotteisiin yms. kokeiluihin sitä onkaan sortunut… Pahin ihottumakierre saatiin sairaalahoidolla ja protopicilla katkeamaan. Nyt on menty monta vuotta pelkällä perusvoiteella(tuo samainen ACOn voide minunkin suosikki!) ja miedoilla kortosoneilla.
  Pahinta on ollut ihmisten tökerö kommentointi ja neuvot. Tähän sairauteen ei ole taikapilleriä tai kaiken parantavaa voidetta. Olen oppinut selviämään ihoni kanssa ja ottamaan huonommat jaksot vastaan kun ne tulevat. Enää en jaksa hävetä ja itkeä sairauden takia mille voin loppupeleissä niin vähän…
  Perheessämme samasta vaivasta kärsii isäni ja tyttäreni, joten uskon vaivan olevan osittain perinnöllinen.
  Tsemppiä kaikille saman vaivan kanssa painiville!!!

  • Moikka! Voin kyllä yhtyä, että pahinta on esim. ”älä raavi”…. Tai ”mitä sulle on tapahtunut, miksi näytät tolta, ootko ollut tulipalossa”.
   Oon myös varma, että on perinnöllinen vaikka voi tulla siitäkin huolimatta. Mulla on tosi pieni osa suvusta tiedossa, vaan vanhemmat ja sisarukset, mutta heillä ei onneksi kenelläkään ole atooppista ihoa.
   Mielestäni tuo on paras neuvo mitä voi antaa, että ottaa huonommat jaksot vastaan, eikä todellakaan häpeä! Toivottavasti sunkin kohdalla pahin on takana. Tsemppiä ja kiitos, kun kommentoit!

 4. Hei kiva postaus, todella mielenkiintoista lukea muiden kokemuksia! itsekin olen sairastanut atooppista ihoa melkein koko ikäni! sattu vaan silmään tuolla jo aiempi vinkki, eli tuo avenen cicalfate repair cream on kyllä toimiva, itsekin vasta olen kokeilu vaiheessa ja huomaan että toimii!! tosi hyvin rauhoittaa ihoa ja tekee miellyttävän tunteen kipeälle iholle 🙂 nyt talvella käsissä tulee jopa pieniä halkeamia niin tuo auttaa tosi paljon ja huulien ympäristöön varsinkin koska itsellänikin se alue on usein kipeä ja kuiva :/ Voin myös todeta että minustakin tuo ohje että ”mitä kuivempi iho niin sitä rasvaisempi voide” on ihan huuhaata koska ainakin itselläni atoopikkona kaikki todella rasvaiset aiheuttaa vaan pahempaa ihoa koska tuntuu ettei iho pääse hengittämään 😀 ja on myös kokeiltu kookosöljyt, rypsiöljyt, oliiviöljyt… vielä pahempi juttu. Mutta juu, eikun vaan lisää vinkkejä tulemaan, mielellään kokeilis uusia juttuja 🙂

  • Kiva, kun tulit kommentoimaan. Luulen, että nappaan itse tästä tuplavinkistä uuden voiteen kokeiluun jossain vaiheessa.
   Pidetään me öljyt keittiön kaapeissa ja laitetaan iholle jotain muuta. 😉 Tsemppiä ihottuman kanssa sulle!

 5. Itselläni on myös ollut atopia vauvasta asti. Pahimmillaan iho on vuotanut verta ja kudosnestettä ja parhaimmillaan iho on kuin vauvan peppu. Teini-ikä oli helppo, silloin sai tehdä mitä halusi ja ihossa ei näkynyt, mutta pikkuhiljaa atopia on hiipinyt takaisin elämään. Tällä hetkellä odotellaan jälleen uutta pahenemisvaihetta, yleensä ovat kymmenen vuoden välein tulleet.. Vielä olen päässyt onneksi vähällä, perusvoiteella ja ajoittaisella vahvan kortisoni käytöllä on pärjännyt. Tämän hetken suosikit ovat perusvoiteista talvisin Ceralan ja kesäisin Aqualan L, kortisoni pitää olla joko 2,5% hydrokortisonia tai vahvaa Eloconia kuurina ja käsivoiteista paras on La Roche Posayn Cicaplast Mains. Monta voidetta on kokeiltu vuosikymmenien aikana ja näihin on päädytty.

  • Oon kuullut aikaisemmin itsekin tuosta atopian jaksottumisesta. Ja tosiaan itsellä oli myös 7 lähes oireetonta vuotta. Toivotaan, että jaksot silti helpottais. Tai, ettei ainakaan pahenis! Tsemppiä sinne ihon kanssa!

 6. Itselläni on ihopsori sekä atooppinen iho. Monennäköistä perusvoidetta ja kortisonia on tullut vuosien saatossa kokeiltua.. Parhaiten mulla auttaa pahimpiin psori-ihottumiin niinkin uskomattomalta kuulostava aine kuin pihkavoide! Ruokavalion vaikutus ihoon on ollut itselläkin hyvin suuri, minkä vuoksi olen jättänyt viljan ja sokerin pois. Iho-ongelmia pahentaa vielä työpaikan homeinen sisäilma 🙁 Etenkin psorissa huomaan stressin vaikutuksen, stressiä seuraa aina ihon paheneminen. Ihmisten kommentit ihosairauksiin ovat toisinaan hyvinkin loukkaavia; ”eihän se ole kuin ihon punoitusta ja kuivuutta”.. 🙁

  • Sisäilma on muuten tosi paha ongelma ihon kannalta. Mulla myös kokemusta yhdestä homeluolasta, jossa joutui olemaan eikä kyllä hyvää tehnyt. Ei sitten lainkaan (eikä tietysti ei-atoopikoillekaan). Mistä olet hommannut pihkavoiteen? Kuulostaa mielenkiintoiselta. Toivon kaikkea hyvää sulle ihottuman kanssa, vaikka välillä haastavaa onkin.

 7. Paras konkreettinen apu stressistä pahentuvaan ihottumaan ja psoriin ja miksei muutenkin on ollut kyllä geelikynnet. Joo saahan sitä raavittua vaikka pankkikortilla (piikkiharja mitä parhain 😂) mutta auttaa kun apu ei kuitenkaan ole käsivarren päässä. Toki tulee raavittua näilläkin mutta ei saa niin pahaa jälk.
  Pari kertaa oon kokeillu jaksoja ilman mutta ihottumat Roihahtaneet joka kerta. Harmi ettei tästä avusta ole ikinä missään puhetta.

  • Miten mä saatoin unohtaa tän??? Se on nimittäin täysin TOTTA. Ja seuraava kysymys on, että minkä takia mulla ei ole kynsiä enää? Täytyy oikeasti varmaan varata aika, koska niillä raapiminen on lähinnä kutistusta. 😀 Kiitos! Toivottavasti mahdollisimman moni käy lukemassa nää kommentit.

 8. En tiedä, tuleeko tämä kommentti luettua, kun postaus on sen verran vanha, mutta kokeillaan!

  Mulla itellä puhkeaa aina suihkun jälkeen tuo nokkosihottuma dekolteelle, ja koko naama helottaa kuin palovammauhrilla jos pesen hiukset, mutta: Ducray-merkkinen shampoo (saa apteekista), se, mikä on ”for itchy/sensitive scalps” tms. – auttaa ihan hurjasti! Mulla ei auta mikään hajustamaton Allergia- ja astmaliiton hyväksymä shampoo, mutta Ducrayn shampoota käyttäessä oireet vähenee ihan minimiin! Auttaa varsinkin, kun päänahkaan tulee ihottumaa/herkistyy muuten. Mun ihotautilääkäri suositteli sitä ja ihan paras kyllä.

  Itse käytän kanssa Elideliä ja Protopicia suorastaan fanaattisesti vaikean ekseeman hoitoon, mutta Elidel auttaa myös ns. ”nenänalusihottumaan”, mikä mulla vaivaa talvisin jos vaikka sattuu niistämään nenän liian monta kertaa. Se rauhoittaa ihan tosi hyvin, ja voi käyttää niin pitkään kuin haluaa eli ei tarvitse edes olla kuuriluontoista – suosittelen just kasvojen alueen hoitoon!!

  Ja sulla näkyi olevan La Roche-Posay jo käytössä – jos et ole kokeillut, niin suosittelen myös Avenea koklaamaan. Sekin löytyy apteekista, ja Avenen tuotteet on vielä hellempiä kuin Posayn (mulla kiristää naamaan tuo putsausaine mitä käytät, mutta Avenen Extra Gentle Cleansing Lotion ei aiheuta edes punoitusta vaikka hieroisi kasvoille ihan kunnolla). Lisäksi niillä on sellainen (ehkä vähän placebo) Thermal Water Spray, eli siis lähdevettä spray-pullossa, joka auttaa kuumottavaan/inhottavaan tunteeseen ihanasti kasvoilla/kaulalla vaikka suihkun jälkeen. Voi olla, ettei oikeasti muuta tee kuin lievitä kutinaa, mutta mukavalta tuntuu… Ja komppaan muita kommentoijia, Cicalfate on ihan paras rauhoittamaan ihoa.

  Ja tämän varmaan tiedätkin jo kantapään kautta, mutta perusvoiteidenkin INCI-lista kannattaa syynätä ns. huonojen alkoholien varalta – vaikka googlettaa ainesosien nimet ja tsekata, onko ne tunnetusti ärsyttäviä, just eritoten ne alkoholit. Tän takia en pysty Aqualan-sarjaa itse käyttämään, vaan vaikkapa Ceralania. Esim. La Roche-Posayn voiteissa on todella monissa listattuna alcohol denat. (eli todella ihoa ärsyttävä alkoholi), jonka takia itse en merkkiä käytä ollenkaan.

  Tsemppiä ihon kanssa, I feel you 🙂

 9. Kiitos mahtavasta postauksesta!

  Mulla on aina ollut todella atooppinen iho, mutta vasta myöhäisellä aikuisiällä puhjennut täysin kukkaan. Tosin oman atopian täyteen kukkaan puhkeamiseen vaikutti erittäin stressaava elämäntilanne, sekä työpaikalta saatu jokin sienitulehdus, jonka seurauksena raavin kirjaimellisesti kasvoni verille, ja istuin sitä sitten itkemässä Jorvin päivystyksessä. Myös koko rintakehäni oli pahimillaan niin tulehtunut, etten voinut pitää paitaa päällä.
  2016 talvella olin melkein kuukauden putkeen sairaslomalla pahan atopiani takia, ja tähän ei tietenkään auttanut päiväkodista saadut flunssataudit + erittäin paha atopia, joiden seurauksena käytin kortisonia sisäisesti ja ulkoisesti useita viikkoja putkeen. Lopputuloksen nyt varmaan saattaakin arvata, ja pahimmillaan olivat ajatukset melko pohjalukemissa, kun makasin kotona 39 asteen kuumeessa ja en voinut liikuttaa kasvojani ollenkaan, kun ne olivat niin arat ja vuotivat niin paljon verta.
  Kesti yli vuosi, ennenkuin atopia rauhoittui kunnolla kasvoissa. Minulla oli jatkuvasti jokin näkyvä kohta kasvoista erittäin tulehtunut, varsinkin huulen yläpuoli oli aina auki, samoin iho solisluun päältä, niska ja kaulan alue korvien alapuolelta. Onneksi kuitenkin työpaikan vaihdon myötä atopiani parani kasvoista, ja pääsin edes jotenkin takaisin elävien kirjoille. Mutta varmaan sellainen puolitoista vuotta elämästä meni aivan täysin sumussa, ja en enää oikeastaan muista siitä ajasta mitään. Muistan vain sen, kuinka ravasin joka viikko ostamassa uudet kortisoni rasvat apteekista, niiden kuitenkaan auttamatta mitään.
  Allekirjoitan täysin kaikki kertomasi asiat, ja on ihanaa, että joku kirjoittaa atopiasta oikeilla fatka tiedoilla, eikä ala hienostelemaan mitään turhaa. Itsellä juurikin suurin oman atopiani pahentaja on ehdottomasti stressi, sillä alan välittömästi raapimaan itseäni joka puolelta, kun stressaan paljon. Myös vehnä, valkoinen sokeri, alkoholi ja muutenkin huono ja rasvainen ruoka näkyy saman tien ihossa.
  Eräs atopian hoitomuoto on myös suolahuonehoito. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, koska sillä on myös paljon muita terveyttä edistäviä vaikutuksia.

  Olen yrittänyt etsiä päänahalle jotain hyvää hoitomuotoa, mutta en ole sellaista vielä löytänyt. Päänahka on lähes tulkoon ympäri vuoden erittäin huonossa kunnossa, ja välillä hävettää lähteä kavereiden kanssa jonnekkin, kun pelkään, että huono päänahan kuntoni näkyy. Pesen hiukset Sebamedillä, mutta tuntuu että sekin kuivattaa päänahkaa. Myös korvakäytävät kutisevat paikoin erittäin paljon, ja monesti huomaankin, että olen raapinut korvani verille. Onneksi selviän nykyään pelkällä perus rasvauksella, mutta aina näin talvea kohti hirvittää miten iho tulee reagoimaan..

 10. oon 15 vuotias tyttö ja oon koko ikäni kamppaillu tän atoppisen ihon kans. mun ihon kunto vaihtelee jopa minuuteis ylensä kuitenki aina huonompaan suuntaan. vahvimpiaki voiteita on käytetty, mutta mikää ei tunnu vaikuttavan. protopic on ollu käytössä, mutta en pysty käyttää, kun ne sivuoireet on sen verra pahat (just polttelu, kirvely ja kutina) et raavin sen vaa pahemmin verille enkä sen takia nukkunut yöuniakaan, joka aiheutti sitten stressiä. kyseinen voide kuitenki auttoi jonkun verran, kun sai oltua raapimatta, joten mietin mitä keinoja olisi, että helpottais nuita sivuoireita. mietin myös noita valohoitoja, kuinka kalliita ne on. oma kroppa on päästä varpaisiin täynnä tätä ihottumaa ja suurimman osan ajasta se sammaltaa, kutisee, märkii, kirvelee ja varsinkin sattuu ilman mitään kosketustakin ja turhauttaa, kun mikään ei tunnu auttavan.

 11. Hej!Mulla on atooppinen ihottuma mutta vanhemmin se tulee kasvoihin ja kaulaan.Mä en voi syöda Omega tabletteja koska silloin se ihottumma tulee ,lopetin kokonaan sen syömisen.Käytän Canoderm kräm ja Eucerin suihkuöljyä.Mun ihotauti lääkäri on suositellut just Eucerin .Mun iho pysyy ok silloin.Ei villaa ei nylon.Polyester on kanssa sellainen joka kuivattaa mun ihoa.Parfyymi käsipesu saipuoissa kuivattaa.Mun lapsen lapsi käyttää vain Eucerin ph5 suihkuöljyä kanssa sillä on pysynyt iho tosi hyvänä..Aco ja Eucerin puhdistus maidot kasvoille ovat ok.Ja myös Nivea herkälle iholle.Käytän myös Eucerin aurinko voiteita.

 12. Hei, Todella kiva löytää tällainen kirjoitus ja näin paljon vastauksia. Vaikkakin tämä onkin kirjoitettu jo yli vuosi sitten, kokeilen onneani ja vastaan… Olen myös atooppisen ja allergisen ihon kärsijä. Ja kuten täällä on kerrottu hyvin samanlainen ”iho-historia” ja samat perusvoiteet jotka käytössä (Canoderm nyt käytössä) ja minullakaan ei Aqualanit toimi. Myös samoja lääkevoiteita, kuten Protopic. Itse en ole huomannut ruokavaliolla olevan suurtakaan vaikutusta. Olen kyllä kokeillut kaiken näköistä vuosien mittaan, koska olen ollut ylipainoinen, niin monet dietit on kokeiltu mm Atkins useita vuosia, ja jossain vaiheessa FODMAP, koska puolisolla oli vaikea vatsa johon ei löytynyt mitään selitystä, kokeilimme ja siksi olin sitten itsekin muutamia kuukausia dietillä, eikä silloinkaan ihossa mitään erioisempia muutoksia. Täytyy kokeilla tuota monen mainitsemaa Avenea seuraavaksi. Itselläni on viime aikoina pyörinyt mielessä kovasti sellainen asia, kun en ole uskaltanut kasvohoitoja ottaa (sitten karmaisevan kokemuksen jälkeen teini-iässä), muutamaan vuosikymmeneen.. Onko muilla kokemuksia mitä hoitoja uskaltaisi kokeilla? Itseäni kiinnostaa erityisesti mikroneulaushoito, mutta seerumit, mitä niissä käytetään, pelottavat. Oikeastaan en ole ikinä löytänyt seerumia, jolle en olisi reagoinut todella pahasti.. Myös kaikenmaailman happokuorinnat luultavasti voi unohtaa, vai onko jollain hyviä kokemuksia?? Ärsyttävää kun viime vuosina on tullut oltua montakin kertaa tyttöjen kanssa hoitoloissa ja minä en voi ottaa kun aina saman, jalkahoidon! Tuntuu myös, että vaikka kuinka kyselen kosmetologeilta, heillä ei tunnu oikeasti olevan tietoa. Moni on esim sanonut ihan pokkana, että voithan aina kokeilla…nooh, en kyllä kokeile 200€ hoitoa ja totea, että hups, meni taas iho niin huonoksi, että pahimmassa tapauksessa lekuriin lähdettävä ja pariin viikkoon ei voi kotoa poistua.. no tiedätte kyllä varmasti mitä tarkoitan… Ja toinen heidän yleisin ohje: kokeile kyynertaipeeseen jotain rasvaa/seerumia jos siinä ei tule mitään oireita niin voi laittaa naamaan. No minulla se ei kyllä ole toiminut! Kyynertaipeeni kestää ihan eri tavalla kuin kasvoni, en tiedä miksi näin on, mutta huomannut vuosien saatossa tämän monesti ja monesti on naama ollut sitten ”krokotiiliniholla” monta viikkoa epäonnisten kokeilujen jälkeen. Yhdessäkin hoidossa josta kyselin käytettiin 6-7 eri seerumia ja voidetta ja mitä lie tehoainetta, ja siis yhdenkin sopimattomuus olisi jo katastrofi..joten tuollaista en voine edes unissani ajatella!! Mutta jos joku vielä eksyy tänne lukemaan ja kokemuksia on, lukisin mielelläni!

 13. Hyvä postaus 🙂 Suurimman osan asioista tiesinki jo, mut oli tossa muutamia asioita mitä voisin viel miettiä omalle kannalle :). Oon kärsiny atooppisesta ihottumasta koko ikäni, ja viime vuosina oon saanu sen parempaan kuriin luontaistuotteiden ja terveellisemmän ruokavalion kautta.. Kalaöljystä haluaisin vaa mainita sen verran, että kannattaa syödä E-epa kalaöljyä, on paljon parempilaatuista kuin ne kaupan halpis möllerit. Kalaöljy siis on parempaa kuin kalanmaksaöljy.

  Non nyt viikon ajan voidellu kasvot ja raajat suihkun jälkeen pirkan luomu extra neitsyt oliiviöljyllä. Ihan huippu iho tulee. Mut en suosittele sitä jos tulehtunut iho. Tällä hetkellä pahin ihottuma päänahassa, koitin tänää laittaa sitä oliiviöljyä päänahkaanki, ja annoin pipon alla hautua tunnin. Sitten pesin kevyesti miedolla shampoolla enimmät öljyt, ja lopulta huuhtelin pään omenaviinietiikalla. Hyvä tuli :). Joskus ennenki pessy hiukset viinietikalla, ja helpottaa tosipaljon ihon kuntoa ja kutinaa.

  • Ainii, jos joku haluaa kokeilla sitä viinietikka pesua, niin se pitää laimentaa 😀 esim puoli kupillista sitä viinietikkaa, ja puolet vettä. jos raakana pistää, niin huuto kuuluu naapuriin asti koska kirvelee 🙂 ja mielellää kannattaa pitää se viinietikkalitku päässä minuutti pari ennenkuin huuhtelee pois. Viinietikka tasapainottaa ihon PH-arvoa, ja hoitaa kuivaa kutisevaa ihoa. Kantsii googlettaa enemmän siitä..

 14. Hei, täällä myös yksi atoopikko ja protopicin sivuoireisiin auttaa kun ottaa aspiriinia 1/2-1 tuntia ennen sen levitystä! Minäkään en aluksi pystynyt voidetta käyttämään, mutta kun joku lääkäri vinkkasi tämän niksin, olen pystynyt käyttämään. Kokonaan ei vie polttelua valitettavasti, mutta lievittää huomattavasti. Valohoitoa ainakin joskus sain iho- ja allergiasairaalasta ihan ilmaiseksi, muistaakseni..

 15. Minulla astma ja atooppinen iho, molemmat paranivat viljattomalla ruokavaliolla (pois vehnä, ruis ja ohra). Olen ollut sairaalassakin astman takia, nyt en tarvitse edes lääkkeitä. Uskomatonta! Iho alkaa kutiamaan ja astmakohtaukset palaavat, jos syön viljatuotteita. Olen testannut tämän niin monta kertaa, että se on varmaa. Ei enää viljoja..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 17
Tykkää jutusta