Somen voima

Huomionhakuisuus on varmasti monen mielestä yksi vastenmielisemmistä piirteistä ihmisissä, eikä me haluta myöntää että meissä itsessämme olisi mitään tähän viittaavaa. Suurin osa silti, minä mukaanlukien, nauttii jossain määrin huomiosta ja tämän päivän some-kulttuuri suorastaan ruokkii tätä. Ihminen kaipaa kehuja ja hyväksyntää, eikä se ole mitenkään epänormaalia. Se on itseasiassa jokaisen perustarve ja, jos lähdetään oikein pohtimalla pohtimaan niin esimerkiksi huomiotta jätettyyn lapseen jää kyllä jälki. En silti ajatellut puhua näin ankeasta aiheesta vaan keskittyä lähinnä somen mahtavaan voimaan ja siihen, miten saamalla huomiota on mahdollista työllistyä.

Tykkäyksiä ja seuraajia. Ilmoitat, miten paljon näitä on ja sen perusteella sulle määräytyy markkina-arvo. Jälleen yksi uusi tapa lajitella meidät tärkeys- ja paremmuusjärjestyksiin, koska kaikki täytyy olla aina mitattavissa ja esitetty numeroin. Esillä olemisesta on tullut monelle työ ja sen helppous houkuttaa yhä useampia. Todellisuus on silti kaukana siitä, eikä se todellakaan ole vaivatonta olla esillä. Täytyy antaa että voi saada eli turhan salaperäinen toiminta ei vie pitkälle. Jos et anna itsestäsi mitään ulospäin niin ei kukaan sinuun voi samaistuakaan ja siihen kai tämä touhu jollain tapaa perustuu. Tämän jälkeen voit silti olla varma, että jokaisella on mielipide sun tavasta elää, olla ja hengittää. Olemalla esillä on mahdollista tienata ja, jos kysytään tämän päivän lapsilta unelma-ammattia niin uskon että siellä on kärkisijoilla tubettaja ja bloggaaja.

Mua ei ainakaan järkytä enää mikään. Oon nähnyt instagramissa kaiken aina nenänkarvoista alapääjuttuihin. Stringit jalassa, kun poseeraa niin saattaa äkkiä vilahtaa vähän liikaa (zoomatkaa ne omat kuvat ennen julkaisua). Ei sillä, että se mua nyt kauheasti vaivaisi, mutta kertoo miten matala julkaisukynnys nykyään on. Ja kertoohan sekin jotain, että me voidaan selata pitkä jono k18-kuvia, eikä se hätkäytä. Suodatin kaventuu koko ajan ja napin painalluksella on mahdollista nähdä miltä naapuri näyttää puolialastomana. Oli hän sitten 13- tai 50-vuotias. Tai pomo. Tai lääkäri. Voit myös olla varma, että työnantaja googlettaa sut ennen palkkaamista, koska sieltä saa irti yllättävän paljon.

Meillä on tarve luoda tietynlainen imago, mikä vaihtuu sesonkimaisesti trendien mukaan. Uskottavuus-imago on nyt kovaa huutoa ja siinä sun täytyy tuoda esille kaikkea mitä tiedät ja omistat. Uskottavilla ihmisillä on kiire palavereihin, työmatkoja pukkaa ovista ja ikkunoista, he juovat kaiken kiireen keskellä take away-kahvia ja juoksevat vesisateessa taksiin ja siitä brunssille. Samalla tietysti töitä tehden ja erilaisia liikesalaisuuksia puiden. Kieltämättä mäkin olen luonut sellaisen mielikuvan, että tuollainen elämä olis tosi jees mutta vielä kun keksis mitä se työ olis mikä tämän mahdollistais. Ehkä jonain päivänä.

On huolesuttavaa, miten meitä on mahdollista johtaa harhaan sosiaalisen median avulla. Lähinnä siis sen vuoksi, että tiedon vastaanottajina me pidetään asioita liian herkästi faktoina. Sosiaalinen mediahan on vaan yksi lisäkanava viihteelle. Ei ihmiset näytä tai kerro muille koko totuuksia vaan jakavat juuri sen verran kuin kokevat ”tarpeelliseksi”. Juuri niin koristellusti, kuin haluavat ja niinhän sen olettaakin olevan. Ei kenenkään tarvitse tuoda elämän kurjia puolia muiden tietoisuuteen tai julkaista itsestään kuvaa, johon ei ole tyytyväinen. Lisäksi osa asioista vaan on henkilökohtaisia, eikä niiden kertomatta jättäminen ole tahallista harhaanjohtamista tai valehtelua. Mun mielipide on se, että vastaanottajan päässä on petrattavaa jos asiat ymmärretään väärin. Usein vielä tahallaan. Kukaan ei voi olettaa, että se kuva minkä saat ihmisestä somessa = todellisuus. Ketä tahansa ihmistä aletaan penkoa niin kaikenlaista kurjuutta on kyllä löydettävissä. Yllättävän moni kärsii joko psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, tulee väkivaltaperheestä, on kokenut menetyksiä tai kärsii jostain riippuvuudesta. Se ihminen kenen täydellistä elämää fanitat ei välttämättä ole yhtään sen ruusuisemmista olosuhteista kuin sinäkään.

Kuvapalvelut keräävät tietynlaisia kohokohtia elämästäsi, eikä sinne mun mielestä tarvitse laittaa kuvaa vessanpöntöltä. Jokainen silti tietää, että kaikki siellä pöntöllä käyvät.

Sen luulisi olevan jo kaikille selvää, miten eriltä ihminen näyttää suoraan edestäpäin, käsi lanteilla tai perse sivulle käännettynä. On hullua, että tänä päivänä instagramiin on luotu kokonaisia tilejä siihen, että näytetään vierekkäin #reality ja #instagram -versioita naisista. Haloo! Tottakai julkaisukelpoisen kuvan takana on vähän vääntämistä, valojen asettelua ja vaatteiden vaihtamista. Filtterit on olemassa sen vuoksi, että niitä saa käyttää ja niiden avulla esim. sen oman instatilin voi pitää tietyn sävyisenä tai luoda halutessaan erilaista tunnelmaa. Itse en vaan voi ymmärtää, että meidän arvostelukyky alkaa todella olla näin matalalla, mutta totta se on. Niin matalalla, että täytyy tehdä erilaisia kamppanjoita joissa naiset puristelevat vatsamakkaroitaan istuma-asennossa ja näyttävät ihmisyytensä. Julkkikset antavat meikittömät kasvonsa median haltuun ja saavat pyhimys-statuksen. Ainut tapa millä saadaan maailmaa herätettyä on tällaisen paljaan totuuden kanssa esiintulo. Tuleeko se todella vielä jollekin yllätyksenä, että alastomassa ihmisessä on ”virheitä” ja meikkivoiteella saa näpyt piiloon? Tai, että syötyäsi perhepizzan vatsa turpoaa. Ei hyvää päivää.

Menestymisen kannalta itseensä sijoittaminen on viisasta. Hyvännäköisen ihmisen on käytännössä mahdollista myydä mitä tahansa ja se menee kaupan. Osaamisella ei tarvitse olla asian kanssa juuri mitään tekemistä. En silti todellakaan tarkoita, etteikö hyvännäköiseltä osaamista löytyisi, mutta ymmärrätte pointin. Ihmiset luovat mielikuvia ja ulkoisilla tekijöillä on todella suuri merkitys. Onhan näistä tehty tutkimuksia, että miten painoindeksi tai hiustenväri ja automerkki vaikuttavat tuloihin. Pelkästään vaatteita vaihtamalla saat täysin erilaista palvelua. Yritysten tulisi keskittää voimavaransa mainontaan, markkinointiin, brändäykseen ja imagon luomiseen sen sijaan, että he kehittäisivät osaamistaan. Kuulostaa hullulta, mutta näin se on. Järkevin satsaus tänä päivänä on siis palkata lahjakas (!) some-vastaava.

Me haetaan inspiraatiota muista ihmisistä, mikä on täysin ymmärrettävää. Pitkälle vietynä se on fanittamista ja fanittaminen on pelottavaa. Se luo itsetunto-ongelmia. Mikset voisi olla paras versio itsestäsi? Et voi ikinä olla MILTÄÄN OSIN joku toinen. Et saa toisen ihmisen raajoja tai poskipäitä, vaikka hankkisit samanlaiset vaatteet, kosmetologin ja treeniohjelman. Voimme käyttää muita ihmisiä motivaationlähteinä, mutta ei se tarkoita sitä että meissä itsessä olisi jotain vikaa. Jos me käytettäis kaikki aika itsemme kehittämiseen niin voitais jonain päivänä oikeasti ollakin tyytyväisiä. Mutta ei… Me käytämme aikaa uusien esikuvien etsimiseen ja itsemme alaspäin polkemiseen. Niin kauan, kun etsitään ratkaisuja siihen että miten pääsisin lähemmäs tuon tai tuon henkilön ulkonäköä niin ei hyvänen aika hyvin mene. Maailma on täynnä nopeita ja helppoja ratkaisuja. Meille tuodaan tarjottimella erilaisia osamaksumahdollisuuksia, joilla on mahdollista saada kaikki tarvittava muutamalla klikkauksella. Korotonta maksuaikaa kirurgipalveluista autokauppoihin ja epätoivon partaalla näihin lähdetään mukaan sen enempää miettimättä. Mitä tahansa halutaan niin kyllä se jotenkin järjestyy. Paitsi mielenrauha. Sitä ei saa rahalla.

Ihmiset ovat eri näköisiä ja kokoisia, se täytyy hyväksyä. Jos laitan myyntiin valmennuksen ”Syö ja treenaa, kuten Jessica!” niin yksikään asiakkaista ei muutu millään lailla minun näköiseksi. Tällä tyylillä ei voida ensinäkään edes lähteä hyvinvointipalveluita myymään! Se, että joku 19-vuotias tyttö Kuopiosta ostaa minulta 39€:n nettivalmennuksen, enkä tiedä hänestä juuri nimeä enempää ei voi todellakaan syödä ja treenata, kuten Jessica. Ei vaan voi. Siihen on aina syynsä, minkä vuoksi minä tai kuka tahansa muu treenaa ja syö tavallaan. Jokaisen on lähdettävä jostain liikkeelle, eikä ihmisiä voi erotella pelkästään aloittelijoihin ja kehittyneisiin treenajiin. Nämä ovat nimenomaan niitä juttuja, joilla saadaan ihmisten käsitykset ihan vituralleen kaikesta, koska lopputuloksena ne 19-vuotiaat tytöt noudattavat 6 viikoksi tarkoitettua alle 1500 kalorin ”kesäkuntoon”-kuuria jo viidettä vuotta putkeen. Samalla treenimääriä nostaen, kun kroppa ei enää reagoi mihinkään ja laihtua vaan tarvis koko ajan. Jos joku on varmaa niin se, että jokaisen polku on erilainen vaikka tavoite olisi kullakin sama kesäkuntoon-kroppa.

Tämä somesta jauhaminen on jo vähän vanha laulu, koska eihän meillä ole enää muuta. Meillä on internet ja kaikki ovat siellä, kaikki tapahtuu siellä. Kaikki netissä näkyvä vaikuttaa meihin vähintään alitajuisesti, mutta arvostelukykyä on pakko kehittää.

 

LUE MYÖS Oman syömisen taustat

jessica

7 vastausta artikkeliin “Somen voima”

 1. ”Lisäksi osa asioista vaan on henkilökohtaisia, eikä niiden kertomatta jättäminen ole tahallista harhaanjohtamista tai valehtelua. Mun mielipide on se, että vastaanottajan päässä on petrattavaa jos asiat ymmärretään väärin.”

  Oon tästä niin samaa mieltä. Mua tympii ajatus siitä että jos olet somessa esillä sun pitää näyttää kaikki puolet itsestäsi, jottei teinitytöt luule että elämä on vain glamouria. Mun mielestä mediakriittisyyttä pitäisi opettaa, ei se voi niin mennä että kaikki henk.koht jutut pitää löydä pöytään vaan siksi että joku voi ymmärtää väärin. Tästä asiasta väänsin yhdessä toisessa blogikeskustelussa aika pitkään. 😀

  • Ja erityisesti siitä syystä, että tänä päivänä tuntuu olevan ”se juttu” etsiä kaikki mahdolliset porsaanreiät jokaisesta fb-päivityksestä ja kuvasta. Pelkästään siitä syystä jättää jo osan tosiasioista julkaisematta, kun tietää mitä siitä seuraa. Vaikea ottaa aina käsittelyyn 20 erilaista näkökulmaa vaan sen vuoksi, ettei kukaan ymmärtäisi väärin..

 2. Hyvä teksti!

  Pitää kuitenkin muistaa, että nykypäivän teinit on kasvaneet instagramin yms somen parissa ja heillä ei ihan todella ole käsitystä siitä, millainen on aito ihminen.
  Siksi on luotu näitä tilejä, joissa puristeellaan vatsamakkaroita tai näytetään Reality vs. Instagram. Ja musta se on ihan pirun hyvä!

  Siitä on tehty ihan tutkimuksia (ei tosin kovin tieteellisiä), mikä fiilis naisilla on luettuaan naisten lehti versus ennen sitä – itsetunto alempana. Ja ihan varmasti jokainen tietää että ne kuvat on photoshopattu. Kun itsetunto on maassa ja yrittää tavoitella jotain mitä olla, ei järki ole parhaimmillaan. Sitä keksii selityksiä vaikka mitä.

  Tietysti ihanne olisi, että kouluissa ja kodeissa opettaisi arvostelukykyä ja medialukutaitoa,mutta tosiasia on, että vaikka niissä kuinka opetaan ja kerrotaan, niin kyllä hauraan nuoren mieleen on ihan liian helppo vaikuttaa somessa. Etenkin jos iso osa elämästä pyörii sen ympärillä. Sen takia musta on hyvä, että sitä arvostelukykyä on alettu luotsaa näiden instagram-tilien välityksellä.

  • Se on täysin totta ja yksi näkökulma, mitä en tekstissä ottanut esille. Täytyy olla onnellinen, ettei ole itse teini vuonna 2017. irc-galleria ja ii2 olivat jo ihan riittävän kovaa tykitystä. Missäköhän vaiheessa mahtaa kouluihin tulla medianlukuun liittyvää opetusta? Toivottavasti mahdollisimman pian. Mulla itselläni on vaan fiilis, että nimenomaan aikuisia on yllättävän helppo vetää höplästä… :/

 3. Itse olen mediaopiskelija ja tein kandin tutkielmani aiheesta, kuinka nuoret kokevat instagramin wellness aiheiset kuvat ja sisällöt. Tulokset yllättivät mut täysin; kaikki haastatteluihin osallistuneet näyttivät omaavan todella terveen itsetunnon vaikka sanoivat etsivänsä motivaatiota ja inspiraatiota esim. salilla käyntiin instagramista. Silti kaikki itse nostivat esiin, että ei kenenkään tarvitse näyttää toisilta ja että he eivät itse koe lainkaan ulkonäköpaineita instagramin vuoksi, vaan hyväksyivät itsensä sellaisina kuin olivat.
  Tää antoi edes sen otannan pohjalta vähän luottamusta nuoriin; ehkä ihan kaikki eivät siihen anoreksiaan sairastu tai itke iltaisin kotona kun olkapäät ei erotu kuin ig-mimmeillä, tai ahdistu kun söi välipalaksi piirakoita eikä smoothie-bowlia superfood koristeilla.
  Aijon ehdottomasti jatkaa aiheen parissa myös graduun ja odotan jo innolla mitä sieltä nousee esiin 😎

  • Lohdullista kuulla ja super mielenkiintoinen aihe! Ehkä se pahin ryhmä ollaan me nuoret aikuiset ja siitä vanhemmat, jotka on kasvaneet pääsääntöisesti ilman somea. Mä saan ainakin paljon yhteydenottoja valmennuksiin liittyen, joissa viitataan suoraan johonkin julkisuudenhenkilöön että tällaisen kropan haluan. Toki ajatuksia saadaan muokattua ja onneksi useimmiten lopputuloksena on parempi versio itsestään ja parempi itsetunto myös. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 17
Tykkää jutusta