NFE 2017: BIKINI JA BODY. MISSÄ KISAAN ITSE?

Viikonloppuna saatiin nauttia Lahdessa upeista kilpailuista, kun lavalle kiipesi satoja kovan työn tehneitä kisaajia ja messuissakin riitti ihmeteltävää. Koko tapahtuma on kasvanut sellaiseksi, jota ei voi tai kannata missata mikäli fitness yhtään kiinnostaa. Me oltiin Juuson kanssa katsomossa molemmat päivät ja nähtiin kattavasti aika lailla kaikki. Molempien lavojen eteen ei toki yhtä aikaa päässyt, mutta anyway viikonloppu oli todella onnistunut. 6kk aikaa omiin kisoihin ja tässä vaiheessa alkaa oikeasti kisat olla jo lähellä. Vuonna 2014 dieettasin 7kk, mutta onneksi tilanne on nyt paljon positiivisempi monenkin asian suhteen ja kyllä mä meinaan ihan täysillä yrittää saada itseni lavalle. Hyvä fiilis kaikin puolin.

Bikini

Lauantaina BWLC tarjosi meille bikini fitnestä ja SM-kisa käytiin sunnuntaina päälavalla. Kyllä se alkaa olla jo sanomattakin selvää, että mitä bikini on tai mitä sen toivotaan olevan lookkia ja kehon linjoja myöten. Venäläistyylinen X-malli, naisellinen ja elegantti kokonaisuus ilman mitään ylimääräistä tilpehööriä jyrää tällä hetkellä. Finaalissa olevat naiset ovat kopioita toisistaan ja niinhän sen kuuluukin olla, jos kerta jotain linjausta halutaan ajaa eteenpäin. Silloin finaalissa ei voi olla 6 toisistaan poikkeavaa fysiikkaa ja lookkia vaan eron tekevät yksityiskohdat. Tuomarit joutuvat tekemään päätöksiä kuitenkin sen verran rivakkaan tahtiin, että lineupista erottuvat äkkiä samaa tyylilajia edustavat kisaajat. Sunnuntain bikini fitneksen SM-lavalla nähtiin useampikin tyttö, kenen sijoitus olisi taatusti ollut parempi oikeanlaisella lookilla; Bikinien mallilla ja hiusten värillä ei ole koskaan ollut yhtä paljon merkitystä, enkä mä ollenkaan väitä sen olevan huono asia.

Voitto Suomeen. Onnea Melina!
Numero 154 overall-voittaja, upea Nataly Lugovskikh. Numero 133 kuuluisi omasta mielestäni Wellnessiin(?)

Suomen overall – ei huono sekään! Voittaja oikealla.

Viikonlopun perusteella olen sitä mieltä, että kuten säännöissäkin nykyään sanotaan – ei bikini fitness vaadi raskasta kuntosaliharjoittelua. Tottakai siellä on kovaakin treenaavia yksilöitä, mutta ei sitä lihaksikkuutta voida mitenkään pitää osallistumiskriteerinä/edellytyksenä — pakaroita lukuunottamatta. Kyseessä on hyvin pitkälti kauneuskilpailu, jossa vaaleansisinisiä tai -punasia kolmio-biksuja, punaista tukkaa tai tatuointeja ei hyvällä katsota vaikka miten olis punttia nosteltu. Menestyäkseen on oltava valmis muuttamaan itseään kisapäivän ajaksi kriteereitä vastaavaksi, vaikka lavan ulkopuolella olisikin persoonallinen rokkimimmi tai vaikka omassa arjessa tykkäisi voidella huuliin vaaleaa meikkivoidetta niin lavalle kannattaa valita jokin muu sävy. Silikonitissit taas puolestaan ovat menettäneet lavalla arvoaan ja korostettunahan ne tekevät kokonaisuudesta aivan naurettavan näköisen. Muu kokoinaisuus menestyneillä kilpailijoilla on kuitenkin niin siro, ettei ilmapallot istu siihen ja lisäksi lajista yritetään koko ajan tehdä vakavastiotettavampaa. Vaadittavan kireystasonkin pystyi hyvin näkemään katsomosta ja sellainen kireys, jossa astuessa pakarat lohkeavat on liikaa biksuun. Terveen näköinen, hyvän mallinen ja väistämättä kaunis on oltava tässä lajissa, jos mitaleita haluaa.

Ylipäänsä voisi sanoa, että bikinikisaajan on oltava TODELLA kiinnostunut lajitrendeistä ja pysyttävä aallon harjalla koko ajan. Siellä oli edelleen vuoden 2012 innoittamia lookkeja kera hattarapilvien ja konnektoreiden, eikä näin kovatasoisissa kisoissa pärjää ilman trendien mukaista tyylitajua. Esiintyminen taas on mennyt hyvin eteenpäin ja siihen ihan selvästi panostetaan paljon. Bikinikisoja ei ollut oikeastaan lainkaan vastenmielistä katsoa, kun pornahtavuus on vedetty pienemmälle ja iso osa tytöistä näyttää jopa suloisilta. Oli tosi monta kaunista kisaajaa lavalla.

Body

Body Fitness taas ei ole saavuttanut vielä ihan bikinin kaltaista selvää linjaa. Nyt on ilmeisesti menossa murrosvaihe, jossa massamonsterit jää nuolemaan näppejään mutta ihan täydellisesti tämä ei kuitenkaan vielä toteutunut. Nyt täytyy ymmärtää, että jonkun kohtuuttoman iso selkä tai säikeiset pakarat eivät ole se mikä ratkaisee, jos kokonaisuus muuten huokuu sääntöjenvastaista toimintaa. Valmentajat voivat laittaa instaan lähikuvia valmenneviensa jäätävän kokoisista selkäfileistä ja ihmetellä tuloksia kera yhtä pihalla olevien kommentoijien, mutta viidenneltä penkkiriviltä katsottuna sijoituksia ei tarvitse ihmetellä tämän osalta lainkaan. Mä tykkään itsekin lihaksista ja melkein tekis mieli sanoa että mitä isommat sen parempi (ainakin kuvissa ja salilla), mutta on täysin omaa tyhmyyttään olla kunnioittamatta meidän kilpailusääntöjä täällä Suomessa ja verrata ulkomaan tasoon. Täällä ei toimita niin ja kenenkään Body Fitness -haaveita elättelevän ei tarvitse miettiä ettei lihas riitä, jos kaikki muu on kunnossa! Kansallinen menestys täytyy ansaita tai saada hyvällä mallilla, riittävällä lihasmassalla, kireydellä ja tyylitajulla. Kansainvälinen taso on sitten asia erikseen ja ammattiurheilu muutenkin, eikä siellä katsota kenen rusto on kasvanut ja miten paljon. Siihen saakka maassa maan tavalla.

Suomen overall. Voittaja vasemmalla.
Ben Weider mitalisteja
Ben Weider masters-voittaja

Body Fitness ei ole laji, jossa voi vaan pönöttää ja tehdä käännös oikeaan. Se vaatii lavan haltuunottoa tavalla, jossa tuodaan omaa fysiikkaa parhain mahdollisin tavoin esille. Pepputreenejä saisi kyllä useampi body-kisaaja myös tehdä, koska löysä ja/tai pieni peppu pistää silmään takaposeissa rajusti. Jos takamus jää aina löysäksi niin se tarvitsee lihasta, vaikka joku on mulle joskus väittänyt että offilla rasvaista pyllyä ei ainakaan saa treenata isommaksi. Silloin varsinkin sitä pitää treenata! Kovaa kireyttä arvostettiin tänä vuonna, joitain poikkeuksia lukuunottamatta, ja toivottavasti tullaan arvostamaan jatkossakin. Silloin tämä laji eroaa tulevasta Wellness-sarjasta selvemmin senkin osalta ja löytyy jokaiselle kehotyypille sarja, jossa kilpailla. Mä en esimerkiksi usko, että itse enää pääsisin Body Fitness -voittajan kireyteen ilman että saisin olla itkemässä lääkärin luukulla. Joka tapauksessa, parhaimmillaan Body Fitness on aivan mahtavaa katseltavaa ja jotain mitä itse ihailen suuresti.

Viikonlopun jälkeen mulle on sanomattakin selvää oma lajini, Wellness. Bikini on täysin poissuljettu vaihtoehto ja kunnianhimoni vuoksi Body Fitness kireysvaatimuksineen myös. Wellnessin osalta epävarmuus lajikriteereistä, asennoista ja esiintymisestä toki tässä vähän mietityttää mutta toisaalta jos lavalle asti pääsen niin olisihan se hienoa olla mukana ”luomassa” niitä. Uskon, että Wellnessin pariin ajautuu kovia kisaajia ja kunhan homma saadaan polkaistua käyntiin, on meillä hieno uusi laji.

Omasta mielestäni Body Fitneksen, ja koko naisten kisojen paras kokonaisuus oli ehdottomasti Dina Kaspilla. Aivan ylivoimainen, vaikka ei overallia (ainakaan tänä vuonna) voittanutkaan. Nämä kuvat voisi vaikka liimata jääkaapin oveen! Body Fitness, kuten muutkin lihaserottuvuutta vaativat lajit kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan paikan päälle koska kuvia arvostellessa ei todellakaan pääse näkemään todellisuutta. Myös lavakarsima on ainakin mulle katsojana isossa roolissa, eikä mikään youtube-video vastaa katsomosta nähtyä tilannetta.

KUVAT

BODYNEWS

EASTLABS

jessica

4 vastausta artikkeliin “NFE 2017: BIKINI JA BODY. MISSÄ KISAAN ITSE?”

  1. Tuo Dina Kaspin kisakroppa on uskomaton! Todella naisellinen, siro ja kevyt samalla kun lihasta on vaikka muille jakaa! Tosi hyvä tuo sun lajivalinta. Toivottavasti myös muut innostuu tosissaan wellnesistä, eikö käy kuten pelkään, ja sinne eksyy juurikin niitä bikiniin liian löysiä / bikinissä ei-pärjänneitä tyyppejä. Lajista pitäskin tehdä enemmän se ”lihaksikkaiden bikini” 😉

  2. Olipa jäätävän hyvä analyysi, ja todella hienosti oli kristallisoitu lajien kriteeristö! Tämän tekstin voisi samalla tavalla liimata jokaisen somemouhoajan jääkaapin oveen, joka valittaa oman lajikriteeristön nurjalle puolelle jääneen kilpailijansa sijoituksesta!

  3. hyvä teksti jälleen! onko sua missään vaiheessa kiinnostanut vaparifitness? mietin kun sullakin tuota urheilutaustaa ainakin cheeristä löytyy 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 20
Tykkää jutusta