KOVA PÄÄNSÄRKY JA TREENI

Aikoinaan, kun mulla oli vielä snapchat käytössäni avauduin mun kovista päänsäryistä, joista olen aika ajoin kärsinyt. Sain toivomuksen, että käsittelisin aihetta laajemmin täällä blogin puolella ja sehän sopii paremmin kuin hyvin. Päänsäryt ja etenkin migreenikohtaukset ovat mulle melko uusi tuttavuus, enkä muista lapsena/nuorena olleeni varsinaisesti taipuvainen päänsäryille. Mulla ei myöskään ole todettua, perittyä tai neurologisesti parantumatonta sairautta. Kerron tässä tekstissä oman tarinani ja myös Juuson tarinan, missä päänsärky meni jo huomattavasti next levelille. Migreeni saattaa olla väärä käsite tässä yhteydessä, mutta käytän sitä korostamaan kokemaamme päänsäryn voimakkuutta. Mulla on ollut elämäni aikana päänsärkyä kyllä, mutta nämä kohtaukset ovat olleet hyvin erilaisia voimakkuudeltaan ja oirekuvaltaan noin muutenkin. Niinpä olen nimennyt ne migreenikohtauksiksi. Ei vedetä hernettä nokkaan siitä. 😉

Juuso kärsi päivittäisistä migreenikohtauksista noin puoli vuotta. Voin kertoa, että meidän elämä pyöri tuon ajan näiden kohtausten ympärillä ja jokainen joka on joskus saanut kohtauksen tietää miten järkyttävää se on. Juuso ei pystynyt käydä töissä tai olemaan oma itsensä, hän oli myös sairaalahoidossa ja tipassa. Juuso kävi hierojalla sarjahoitona 7 kertaa, naprapaatilla 5 kertaa, lääkärillä pari kertaa ja piti pitkään totaalista treenitaukoa, muutti treenityyliään, kävi kävelemässä ja venytteli sen mitä pystyi. Yritti kaikkea, mitä netistä vaan saattoi löytää. Lääkäri totesi migreenin ja määräsi kovan kasan erilaisia lääkkeitä. Niistä ainoastaan nenäsuihkeena otettava, 25€ kerta-annos -lääke auttoi. Lääkäri sanoi, että vaiva ei voi olla mitään lihasperäistä, vaikka Juuso sitä erikseen kysyi eikä hieronta tai naprapaatti-käynnit kyllä tuoneet mitään apua ongelmaan. Treenitauko helpotti, mutta heti kun palasi salille niin samanlaiset kohtaukset jatkuivat.

Laitoin valmentajalleni sitten viestiä, että osaisiko hän auttaa Juusoa ja saatiin välittömästi käsky tulla Helsinkiin hierojalle. Oireet kuulostivat ilmeisesti tutulta, mitään menetettävää ei ollut ja rahaa tähän hoitoprosessiin oli jo mennyt, että siihen samaan konkurssiin me yksi Helsingin-reissukin heitettiin. Olin Juuson mukana hierojalla. Käsittely kesti 1,5h ja siinä ajassa hierottiin koko kroppa päästä varpaisiin perusteellisesti. Käsittelyn jälkeen kaikki vaivat mitä Juusolla oli ollut katosivat. Päänsärkyä ei ole ollut sen jälkeen ja aikaa tuosta on 1,5 vuotta. Hieroja oli lievästi sanottuna järkyttynyt miten jumissa ihminen voi olla ja kysyi, että onko Juuso käynyt koskaan elämässään hierojalla. Juuso sai palautetta, jonka mukaan se olisi ollut pienestä kiinni että paikat olisivat revenneet ja ainut ongelma ei tosiaankaan ollut päänsärky. Samaan aikaan siis, kun rahaa erilaisiin hoitoihin oli laitettu tonni tolkulla viimeisen kuukauden aikana. Juuso itse kuvailee tätä auttavaa hierontakäsittelyä siten, että heti kun hieronta alkoi niin tiesi että NYT ollaan osaavissa käsissä. Kun potilaalla on noinkin paljon lihasmassaa on tiedettävä mitä tekee ja millä tekniikalla. Moni hieroja sanoo, että ”onpas elastinen lihas” mutta totuus voi olla se että ainoastaan lihaksen pinta on elastinen.

Sitten mulla alkoi ihan samanlaiset kohatukset. Varasin ajan samalle hierojalle ja odottelin aikaani kärsivällisesti ihan hemmetin kauan. Kun vihdoin pääsin käsittelyyn niin totesin aivan saman mitä Juusokin — ei minkäänlaisia ongelmia sen jälkeen pitkään aikaan. Mulla on sellainen taipumus, josta jokainen hieroja kenellä olen koskaan käynyt mulle sanoo. Eli selkä menee niin jumiin, ettei vastaavaa usein näe ja olen kuullut kaikki mahdolliset vertaukset betonista, kivistä ja 60-vuotiaista koko ikänsä treenanneista jumisista ukoista. Mä en itse ole tunnistanut näitä selän jumeista johtuvia ongelmia mun arjessa tai edes treenissä ellei näitä päänsärkykohtauksia lasketa (ei tule aina), mutta nykyään osaan lukea kroppaani paremmin. Homma siis ainoastaan pahenee mitä enemmän treenivuosia ja ehkä myös enemmän lihasta kriittisiin paikkoihin tulee. Se käsittely mitä tämä taikuri mun selälle tekee on järkyttävää, kivualiasta ja sellaista mikä kirjaimellisesti avaa kaikki jumit. Mä en voi olla mitään muuta mieltä, kuin että lihasta avaava hieronta ei ole mukavaa missään vaiheessa. Uudelleensyntyminen kuvastaa täydellisesti sitä oloa mikä käsittelyn jälkeen on ja se kestää pitkään. Mä en ole hieroja ja tiedän monen hierojan olevan sitä mieltä, että käsittely ei saa sattua mutta asiakkaana en voi yhtyä tähän mielipiteeseen vaikka mikä tahansa tutkimus sitä puoltaisikin. Kaikki hyvät hieronnat, joissa olen käynyt ja jotka ovat auttaneet sattuvat. Paljon. Ja myös kestävät ajallisesti aika kauan, kun työtä tehdään perusteellisesti. Ainakin pääkaupungista löytyy useampia hierojia, joista olen kuullut positiivista palautetta tämänkin tasoisten ongelmien hoidossa.

Mun päänsäryt on siis täysin lihasjumeista johtuvia. Kun epäkäs ja kaulan lihakset vetävät kovaan jumiin niin helvetti alkaa. Treenit laukaisevat kohtaukset ja treenitaukoa jos pitää niin kohtauksia ei tule. Kuten monessa asiassa niin myös hierojissa on guruja, jotka vaan ovat niin kerta kaikkisen päteviä, että sellaista on vaikea löytää ja jonot ovat 2kk mittaisia eikä yhteystietoja saa googlesta. Jalka on saatava jollain konstilla oven väliin ja otettava mahdollisesti palkaton vapaapäivä ja matkustaa toiselle puolelle Suomea, jotta pääsee jonkun peruutusajalle. Hierojia on paljon ja ne saattavat auttaa perusjumeihin, mutta vaikeampiin ongelmiin tarvitaan taikurin sauvaa. Oon saattanut käydä hieronnassa 3 kertaa ennen Helsinki-reissua ja silti palaute on sitä luokkaa, että olen aivan saakelin huonossa kunnossa ja lihas kuin betonia.

Omatoiminen kehonhuolto ei korvaa hierontaa. Se on hyvää, ylläpitävää toimintaa jota jokaisen tulisi tehdä mutta venyttely ei avaa lihasjumia. Eli, jos kysymys on että miten migreenin kanssa voi treenata niin ei oikeastaan voi. Moni treenaamiseen liittyvä asia voi olla kiinni tahdonvoimasta, mutta tämä ei kuulu niihin. Jos silmissä näkyy mustia pisteitä ja ainut mitä pystyy tekemään on oksentaminen niin ei siinä juurikaan treenaamaan kiinnosta mennä. Mulla itselläni ei ole todettua migreeni-sairautta, jonka kanssa olisin oppinut elämään tai johon olisi löytynyt toimiva lääkitys mutta jo näiden satunnaisten kohtausten perusteella kiroan tämän vaivan ja pahasti. Uskon, että aika moni kärsii satunnaisista kohtauksista, satunnaisesta ponnistuspäänsäryistä tai migreeni-jaksoista, jotka on kärsittävä kärsimällä pois. Mun ja myös Juuson tapauksessa ongelmat ovat lähtöisin lihasjumeista ja tulleet kuntoon todella hyvän ja kovan hieronnan avulla. En voi sanoa sen olevan ratkaisu kaikille ja varmaan tästä(kin) saadaan jokin ammattilaisten väittely aikaiseksi, mutta maajoukkuetason urheilijoita ammatikseen hierovaan henkilöön luotan vahvasti. Niin ja tulokset puhuvat myös puolestaan.

Migreenistä voi lukea netistä paljonkin, enkä liitä tähän tekstiin tietoja migreenin eri muodoista tai siitä, että onko edellisen päivän makeanhimo merkki alkavasta kohtauksesta. Omien kokemusteni mukaan treenaavan ihmisen vajaasti huollettu kroppa voi hyvin aiheuttaa tällaisia kohtauksia ja laukaisevana tekijänä saattaa olla esimerkiksi erityisen kova ponnistus jalkaprässissä ja siitä lähtee pitempiaikainen migreenijakso. Jaksoon saattaa kuulua oireet näköhaitoista, ääniherkkyyteen ja rajuun oksentamiseen. En koe, että mikään perinteinen särkylääke olisi auttanut lainkaan vaivaan. Ainoastaan hieronta on auttanut minua/meitä.

jessica

8 vastausta artikkeliin “KOVA PÄÄNSÄRKY JA TREENI”

 1. Moikka! Hienoa, että olette löytäneet ratkaisun kipuihin! Tiedän hyvin, millaista tuo on. Itsekin kärsin suuren osan viime vuodesta päänsärystä, johon mikään hieronta ei auttanut. Panacodilla sain säryn hetkeksi loppumaan mutta se palasi aina vain uudelleen. Lääkäristä tyrkyttivät aina vaan lisää särkylääkettä ja relaksanttia eikä muita vaihtoehtoja annettu. Kulutin varmastikin yli tonnin lääkkeisiin, hierontaan ja osteopaattiin kunnes löysin vihdoin tänä vuonna avun kiropraktikolta. Särky loppui heti ensimmäisen käsittelykerran jälkeen ja pystyin treenaamaan salilla normaalisti ensimmäistä kertaa lähes vuoteen. Nyt käyn kiropraktikolla enää muutaman kuukauden välein ja treenit luistaa superhyvin. Olen onnellinen, että saan nykyään elää kivutonta elämää, mutta harmittaa, että meni viime vuosi hukkaan kivuista kärsien kun en löytänyt apua ajoissa :/

 2. Kiitos paljon tästä postauksesta! Meilläkin meni alkuvuosi pitkälti migreenistä kärsiessä ja pahinta siinä on just se, kun ei oikeen tiedä mikä auttais. Lääkärit työntää vaan lääkkeitä eikä muita ratkaisuja etsitä. Mulla luultavasti stressi vaikuttaa kaikista eniten, kun nyt kesän aikana ei oo ollu niin pahoja kohtauksia, koulun kesäloman aikana. Hieronnan oon myös huomannu vähän helpottavan mutta tosiaan hyvän hierojan löytäminenkään ei oo ihan helppoo…
  Hyvä lukee muitten kokemuksia, jos löytyis jotain uusia keinoja. Sillä alunperin toivoinkin tällästä postausta kun mainitsit selkätreenin vaikuttavan negatiivisesti! Mietin sitä ja huomasin itsekin samanlaisen yhteyden, mikä sai keventämään selkätreenit aika pitkäksi aikaa.
  Kiitos vielä hyvin kirjoitetusta postauksesta ja ihanaa kun kuuntelet toiveita!

  • Tässä toinen lukija mainitsi myös kiropraktikon, jos et ole sitä vielä koittanut. Toivottavasti kokeilujen kautta löytyisi osaava kaveri sinuakin auttamaan. Tsemppiä!

 3. Hyvä kirjoitus! Valitettavasti kaikki hierojat eivät ole yhtä osaavia ja sitä oikeaa on vaikeaa löytää – voisitko siis paljastaa hierojan nimen, jolla olet Helsingissä käynyt? 🙂

  • En valitettavasti voi paljastaa. Henkilöllä ei ole yhteystietojaan esillä ja parin kuukauden jonot vakkariasiakkaillekin niin en viitsi laittaa nimeä ja/tai puhelinnumeroa monen kymmenen tuhannen lukijan blogiin. Helsingin alueelta pitäisi kyllä käsittääkseni löytyä useampia hyviä kehonhuoltajia.

 4. Kunpa täällä Tampereellakin olisi yhtä hyvä hieroja. Rahaa kun ei ole laittaa niin paljoa että kaikki testaisi.
  Tähän mennessä kukaan ei ole saanut omia päänsärkyjä pois. Eikä mikään relaksantti, särkylääke tai migreenilääke.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 15
Tykkää jutusta