KEVENNYSTÄ TREENEISTÄ

Viikonloppu vierähti Uudessakaupungissa Juuson perheen luona ja rentouttavan hengähdyksen sijaan meillä riitti kyllä ohjelmaa jokaiselle minuutille. Mutta ei se mitään, ainakin vähän eri maisemat ja ihmiset ympärillä. Niin kauan, kuin läppäri kulkee mukana niin töitä pystyy tehdä paikkakunnasta riippumatta vaikka koitankin pyhittää sen yhden päivän viikossa täysin muille asioille (kohtalaisella menestyksellä). Mulla tulee jouluun mennessä 9 ihan täyttä viikkoa sekä arkipäivien että viikonloppujen suhteen ja vuodenvaihteen jälkeen tuskin helpottaa. Kun selailin tuossa kalenterista ensi viikon aikataulut niin en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. 😀 Alkuviikko menee Helsingissä, jossa on A-lehtien kuvauksia ja Influencers Night sekä valmentajan tapaamista ja treenaamista luvassa. Vuokrasin Airbnb-asunnon ja katsotaan käykö tällä kertaa parempi tuuri kuin viimeksi. Silloin tuholaismyrkyttäjät tulivat asuntoon omilla avaimillaan aamulla, kun meillä oli hädin tuskin vaatteet päällä ja häätivät meidän asunnosta.

No joo, mutta työstä kun puhetta oli niin ensi viikolla tosiaan alkaa kaksi uutta asiakasta ja täytyy myös tehdä kolmelle sitä seuraavalla viikolla alkavalle ohjeet valmiiksi, päivittää vanhojen asiakkaiden ohjeet, sitten olis 10 ohjausta viikonloppu mukaanlukien ja kisabikinien suunnittelupalaveri Tampereella. Lisäksi Juuso on koko viikon Oulussa työreissulla, että auttavat kädet ruoanlaitossa ja kotihommissa jäävät saamatta. Huhhuh, kunhan tästä selviän niin…seuraavalla viikolla saan olla edes kotona. Positiivinen ongelmahan tämä on ja hyvää on ehdottomasti myös se, että tuttujen asiakkaiden kanssa työ on niin vaivatonta ettei työkuorma tunnu ylitsepääsemättömältä. Tänä viikonloppuna ohjaaminen onnistui myös Uudessakaupungissa loistavissa puitteissa Total Gymillä. Kiitos vielä siitä, ei voi muuta kuin arvostaa avokätisiä ihmisiä joille muiden hyvä ei ole itseltä pois.

Mä treenaan itse normaalisti kahdesti päivässä, pitäen toki viikoittaiset lepopäivät, mutta joka tapauksessa salitreenejä tulee paljon ja viikon aikatauluttaminen on isossa roolissa. Lisäksi nyt dieetillä teen jonkin verran treenin jälkeistä aerobista mikä taas nostaa sitä mun kertaluontoisen salikäynnin aikaa. Kerroinkin teille aikaisemmin tällä viikolla, että viettelen nyt kevyempää jaksoa mitä kaipasi erityisesti mieli. Toki myös kroppa on joksenkin väsynyt, mutta ei mun mittapuulla mitään mainittavan arvoista väsymystä kuitenkaan. En silti halua odottaa, että sellainen tulee ja kyllähän tuossa loppuvaiheessa kovaa treenijaksoa alkoi vaivata mielenkiinnottomuus mikä taas vaikuttaa itse treenisuorituksiin. Tai ainakin mun fiilis treeniä kohtaan oli melko negatiivinen, eikä pää ollut mukana kuten toivoisin sen olevan. Siispä vihellys pilliin ja treenimääriä alas hetkeksi.

Kevennys tarkoittaa mun kohdalla tällä kertaa sitä, että treenejä tulee huomattavasti vähemmän 10-14 päivän ajan, mutta treenaan kuitenkin ihan normaalilla intensiteetillä. Tuplatreenejä tehdessä mun aamutreeni on yleensä aina kovempi kuin iltatreeni, jossa päivän aikaisempi rasitus alkaa jo vähän tuntua ja muutenkin töiden jälkeen treenaamaan ei ole mun suosikki. Jaksan vetää tietyn aikaaa liekin kuvat silmissä, mutta huomaan kyllä kun tekeminen alkaa hyytyä ja tekis enemmän mieli jäädä kotiin kuin lähteä salille. Noin yleisesti ottaen kuitenkin palan halusta päästä treenaamaan. Tällä viikolla fiilis on ollut aivan älyttömän hyvä ja tunnen selvästi miten näinkin lyhyellä aikavälillä mieli virkoaa ja kroppa toipuu fyysisestä stressistä. Nukkunut en ole oikeastaan yhtään sen enempää ja mulle on tärkeää olla viimeistään seiskalta ylhäällä, ettei päivä mene hukkaan. Tiedän, että unen merkitys ihan kaikkeen on suuri mutta mä en vaan koe tarvisevani kovinkaan pitkiä yöunia. Kun nukun niin nukun sikeästi eikä mua väsytä päivisin, joten niin kauan kuin tämä tuntuu hyvältä niin sillä mennnään. Tykkään huomattavasti enemmän olla hereillä.

Kevennystyylejä on monia, eikä mikään niistä ole sen enemmän tai vähemmän väärä. Levolle on tarve jokaisen treenaajan kohdalla, mutta se milloin ja miten, täytyy oppia tunnistamaan. Kokeilemalla erilaisia keventämisen tyylejä opit mikä sopii sulle parhaiten. Se riippuu ihmisestä, siitä mistä sitä lepoa tarvitsee ja miten edeltävät treeniviikot on tehty. Selkeästi voimahakuinen harjoittelu sisältäen mahdollisesti ykkösmaksimeidenkin testailua on hermostolle kova shokki jo muutaman kovan treeniviikon jälkeen. Kevennystä tarvitaan aikaisemmin ja ellei ota täyslepoa niin ainakin kevyempiä kuormia harjoituksissa. Jos treenaaminen on niinsanotusti enemmän kehonrakennustyylistä lihastuntumaan keskittyvää, vähän maltillisimmilla painoilla ja pitemmillä sarjoilla toteutettua niin kevennyksen paikka ei tule ihan yhtä äkkiä vastaan, mutta tottakai keventää täytyy tässäkin tapauksessa. Itse, kun oon tehnyt täitä jälkimmäisiä kahdesti päivässä niin neljässä viikossa tulee tehtyä 8 viikon treenit ja päiväkohtainen rasitus on korkea. Kevennyksen tarve tulee selvästi aikaisemmin vastaan, kuin ns. ”normaalitilanteessa”. Kokemusta on ihan liikaa siitäkin, että salilta on oltu pois vaan silloin kun on ollut kuumetta ja pahimmassa tapauksessa on treenattu vuosi ilman kevennystä. Älkää nyt ainakaan sitä koittako.

Mä tykkään itse enemmän siitä, että olen pois salilta kokonaan kuin että käyn tekemässä kevyttä jumppaa. Johtuen varmasti myös siitä, että viime aikoina salilla on tullut oltua niin paljon että kaipaan henkisestikin lepoa siitä ympäristöstä. Voin hyvin olla viikossa yhteensä 30 tuntia salilla, kun laskee omat treenit ja ohjaukset joten mikään henkinen ongelma mulle ei ole pysyä sieltä välillä pois. Oikeasti nautin suunnattomasti siitä, että on vähän muutakin elämää. Yksi haluaa tehdä kevyempiä treenejä, toinen olla viikon putkeen pois salilta ja kolmas treenata vähemmän. Kevennysjaksot olisi hyvä suunnitella edes suuntaa-antavasti ennakkoon, osaksi isompaa kokonaisuutta. Suunnitelman ei kuulu kuitenkaan olla mustavalkoinen ja aina voi tulla jotain, mikä joko aikaistaa tai lykkää kevennystä kaueammaksi. Ennaltamäärätyt kevennykset ovat ehdottomasti hyvä idea jo pelkästään urheilijan itsensä asennoitumisen vuoksi, mutta valmennusnäkökulmasta niitä on myös haastava lyödä lukkoon ellei tiedetä henkilön kapasiteettia ja treenitehoja. Tulee vastaan etenkin etävalmennuksissa, jolloin heidän oma vastuu kasvaa jälleen kerran. Lähiasiakkaista näkee huomattavasti helpommin, kun ote herpaantuu ja suorituskyky alkaa laskea. Muutenkin valmennussuhteen ollessa tiiviimpi myös valmennettavalla on usein matalampi kynnys kertoa tuntemuksistaan. Muistakaa avata tuntemuksianne valmennukselle.

Treenijaksolla voidaan tarkoituksellisesti ajaa kroppa pieneen ylirasitustilaan tai pyrkiä tietoisesti välttämään se (ylirasitus täytyy tässä kohtaa muistaa sitten erottaa ylikunnosta). Riippuen jälleen siitä kuka on kyseessä, millainen treenitausta, millainen tavoite ja millainen terveydellinen tila henkilöllä on. Kovat treenijaksot voivat olla saman henkilön kohdalla toteutuksiltaan hyvinkin erilaisia ja varmasti monet tavoitteellisesti urheilevat pyrkivät joidenkin treenijaksojen aikana ajamaan kropan ”ylirasitukseen”, jota seuraa luonnollisesti kevennys. Mä koen itse tehneeni juurikin näin ja kun vedin ensin tietyn aikaa sillä omalla kovalla levelillä ja sen jälkeen otin iisimmin niin johan alkoi tuloksetkin näkymään. Mun kunto on mennyt suunnilleen valovuoden eteenpäin tämän viikon aikana, vaikka ruokaa on syöty kivasti joka päivä. Eli levossa tapahtuu, kunhan muistaa ensin tehdä töitä. Kova treeni kerää tottakai nestettä kehoon, se ei ole mikään yllätys. Stressi on stressiä, johtui se mistä tahansa ja mitä tahansa kovennusta kropalle teettää niin kyllä se aina jonkinlaisen vastareaktion saa aikaan. Uskon, että kunhan taas aloitan kovemman jakson niin kroppa ottaa siitä pienet sressinesteet äkkiä, mutta ei se mitään.

Keho antaa monenlaisia merkkejä siitä, että nyt on aika levätä. Kun itse aloitin aikoinaan tuplatreenien tekemisen (jaksoissa) tulin aina aluksi kipeäksi. Tein liian kovaa ja liian monta päivää putkeen, ylirasitus tuli äkkiä vastaan. Tähän tottuminen on ehdottomasti ottanut aikansa ja monta kokeilukertaa! Kisadieetin loppua kohden treeniä on yleensä paljon ja ruokaa vähän, jolloin nukkuminen kärsii sekä laadullisesti että määrällisesti, hermot ovat kireällä ja olo on muutenkin ylivirittynyt eikä mikään kovaa keskittymistä vaativa asia oikein onnistu. Jos tehdään paljon aerobista jalkojen päällä niin jalat ovat niin hemmetin tukossa ja hapoilla koko ajan, ne ovat ylirasittuneet. Urheiluvammojen selvä nousujohde kertoo myös jotain levon tarpeesta. Ihan samat merkit voivat tulla vastaan myös ilman mitään kisadieettiä, jos henkilö treenaa omaan tilanteeseensa nähden liikaa, syö liian vähän ja elää muutenkin stressaavaa vaihetta elämässään. Eli ihan kenellä tahansa teistäkin. Jos ajattelen omalla kohdallani niitä ”oireita”, joista tiedän tarvitsevani kevennystä niin ne ovat aika poikkeuksetta seuraavat:

 • Treenimotivaatio laskee
 • Kesken treenin saattaa tulla ihan selvä pumpin tai voiman katoaminen
 • Suorituskyky laskee tai ei ainakaan nouse: voima, sarjat, toistot, laatu ylipäänsä
 • Lihakset eivät palaudu samalla tavalla
 • Vammat, vaivat, nivelet eivät myöskään palaudu samalla tavalla
 • Hermot kireällä

Tuoreempia kuvia ja treenivideoita pääset näkemään instagramista @jsilfvernagel

jessica

2 vastausta artikkeliin “KEVENNYSTÄ TREENEISTÄ”

 1. Tosi hyvä postaus 🙂 Itsellä suunnitteilla loman takia kevennys 2vkon päähän, mutta nyt tuntuu, ettö olis jo aika keventää. Ajattelin kuitenkin painaa täysiä tämän 2 vkoa, ja sit levätä rauhassa, sillon kun tulee treenitauko anyways. Mitä oot tästä mieltä? Treenaan siis kuitenkin vaan 4krt salilla viikossa, perus bodaustreeniä. Onko ok vaikka kroppa jo vähän toivos tauolle niin jatkaa vielä hetken?
  Sitten kysymys, jolla en missään nimessä halua loukata! Arvostan sinua hurjasti ja uskonkin että tiedostat/tiedät tämän itsekin ja siksi haluan kysyä kun sitä. pohdin paljon. Saako fitneslajeissa pisteisiin vaikuttaa arvet tms kilpailijasta johtumattomat syyt? Esim sinun vatsaleikkauksien arvet, voivatko ne olla syy, miksi pisteesi tulisivat olemaan alempana kuin ilman? Olen nähnyt muitakin tällaisia kilpailijoita ja miettinyt, saako se vaikuttaa pisteisiin.
  Tsemppiä tuohon sun kiireiseen arkeen, ei oo helppoo! Muista levätä 😇

  • Moikka ja kiitos kommentista!

   Jos koet, ettet ole ihan rikkipoikki niin voit toki jatkaa vielä treenejä mutta jos tuntuu selvästi että kevennykselle on tarvetta niin kaksi viikkoa on aika pitkä aika vetää sata lasissa. Kuuntele kroppaa ja ota lepoa, jos oikeasti siltä tuntuu. 🙂
   Arvet vaikuttavat varmasti jonkin verran arvosteluun, mutta kun pääsen kireäksi niin arvet ovat loppujen lopuksi tosi huomaamattomat. Kerran olen voittautkin kisat, joten en usko että vaikuttavat ainakaan kovin paljon — mutta, jos vaikuttavat niin sen hyväksyn ja arvostelukriteereissä kyllä taidetaan tästäkin asiasta jotain mainita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 9
Tykkää jutusta