AIKUISTEN KIUSAAMINEN

Mä oon lähiaikoina kuullut huolestuttavan paljon hurjia tarinoita aikuisten kiusaamis-tapauksista, mikä on aivan järkyttävää henkistä väkivaltaa jolla on todellakin seurauksia. Tää on aivan yhtä vakavaa, kuin lasten kiusaaminen vaikka nyrkit pysyisivätkin alhaalla. Aikuisten kiusaaminen tapahtuu ueimmiten työpaikalla tai muussa tiiviissä yhteisössä, jossa haukkuminen, syrjiminen, valheellisen tiedon levittäminen, nöyryyttäminen, mustamaalaaminen ja ulos savustaminen ovat kaikki vakavia kiusaamisen muotoja. Aivan yhtä lailla ulkonäön jatkuva kommentointi, toisen työstä kunnian ottaminen tai työn vaikeuttaminen ovat tapoja, joilla saa sorrettua yksilöä ja aiheutettua terveydellisiä ongelmia. Työpaikoilla tapahtuva kiusaaminen on suuri syy sairauslomiin ja työn laadun heikkenemiseen. Moni yrittää sinnitellä tulehtuneessa työyhteisössä siihen saakka, kunnes ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jäädä kiusattuna pois.

Mä tiedän, että aivan liian moni kokee ahdistusta mennä työpaikalle eikä tilanteita oteta juuri koskaan tarpeeksi vakavasti. Kiusaaminen voi tulla johtoportaalta, jolloin kiusaamiseen puuttuminen on entistä vaikeampaa ja lopputuloksena kiusattu saa itse lähteä ja kamppailee sen jälkeen pahimmassa tapauksessa vakavan masennuksen kanssa ilman työpaikkaa. Esimiestehtäviin pyrkii valitettavasti myös niitä henkilöitä, joiden ei todellakaan kuuluisi siellä olla ja, jotka nauttivat muiden yläpuolella seisomisesta ottaen siitä kaiken mahdollisen irti. Tai niitä, joilla ei ole riittävää halua laittaa asioita kuntoon, koska työntekijä on korvattavissa uudella. Mä oon aina ihmetellyt sitä, että eivätkö johtohenkilöt ymmärrä miten syntyy hyviä, lojaaleita työntekijöitä, joiden työnjälki on priimaa ja tällä tavoin yrityksen liikevaihto parempaa? Hyviä työntekijöitä syntyy ainoastaan kunnioituksen kautta ja on turha odottaa, että palkkatyöläinen rakastaisi firmaa kuin omaansa jos paskaa sataa niskaan kaiket päivät. Kiristys, lahjonta ja uhkailu eivät toimi työelämässä vaan pikemminkin sanonta ”hyvä vetää puoleensa hyvää”. Hyvä työpaikka on sellainen yhteisö, jossa kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa ja tämä onnistuu vaan silloin kun jokainen yksilö työpaikalla voi hyvin. Voisi kuvitella, että jokaisen yhteisössä työskentelevän tavoite olisi luoda positiivinen ilmapiiri, mutta ilmeisesti ei.

Se mikä näissä kiusaamistapauksissa nostaa verenpaineet koholle on pelkurimainen asenne, jossa kellään ei ole rohkeutta nousta kiusaamista vastaan. Edes esimies ei saa kiusaamista kuriin ja tapaukset lakaistaan maton alle ja, jos kiusaaja on esimies itse niin työkaverit harvoin ovat valmiita seisomaan kiusatun takana puolustaen. Pelätään liikaa omasta puolesta, että ollaan seuraavana potentiaalisena kiusaamisen koheena ja tottakai senkin ymmärrän. Jokaisella työntekijällä on paljon menetettävää, mikäli työ tai pahimmassa tapauksessa työ ja terveys lähtevät alta. Mä oon itse huomannut useammassa työpaikassa miten tää kiusaamiskulttuuri toimii ja etenee. Tietyn ajan jälkeen uusi työntekijä yritetään käännyttää kiusaajien puolelle kertomalla kaikenlaisia kauhutarinoita ja juoruilemalla. Ne kierot ihmiset, joiden tapa selvitä elämästä on kyynärpäätaktiikka, kateus ja katkeruus tekevät myös kiusaamista hyvin suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti yrittäen pilata kiusatun maineen. Todellisuudessa ne yritykset, joissa kiusaamista tapahtuu pilaavat kuitenkin vaan omaa mainettaan ja jokaisella paikkakunnalla tunnetaan huonomaineiset firmat. Työpaikka on kuin ihmisen toinen koti, joten siellä tulisi todellakin olla hyvä ilmapiiri ilman minkäänlaista kitkaa. Ihmiset etsivät tänä päivänä paljon muutakin, kuin parhaiten palkattua työtä ja palkan kilpailuttamisen sijaan halutaan kuulla aitoja kokemuksia työilmapiiristä, työnjohdosta ja työkavereista. Työntekijän arvostus tulee tätä kautta.

Muakin on yritetty mustamaalata työpaikalla. Eräässä firmassa työ”kaverinani” oli mua itseäni 40 vuotta vanhempi herra, jolle taisin olla jonkinlainen uhka tai pikemminkin oli kyse sovinistista. Herra itse oli tapaus ”töistä puhuja”, mutta mitään konkreettista työtä en nähnyt hänen koskaan tekevän — korkeintaan silloin, kun pomo tuli paikalle. Herra oli sanonut esimiehellemme, että minä en tee mitään, enkä tottele, mikä ei pitänyt millään tasolla paikkaansa. Esimies tuli puhumaan mulle tästä ja räjähdin välittömästi. Kerroin mikä oli homman nimi ja, että herra itse norkoilee varastotiloissa päivät pitkät tekemättä tuntiakaan töitä päivän aikana ja kerryttää plussatunteja istuskelemalla aamu 5:stä alkaen. Kävin myös henkilökohtaisesti jututtamassa tätä työpaikkakiusaajaa ja oli muuten aika hiljainen vastaanotto. Sen jälkeen me ei puhuttu toisillemme ja tässä tapauksessa kaikki muut työntekijät onneksi seisoivat mun takana. Ei ollut ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun moista tapahtui ja paha sai palkkansa.

Ihmisten kunnioitaminen tuntuu noin muutenkin olevan pikkusen hakusessa. Mä en ymmärrä mikä on syynä tällaiselle käytökselle mitä tosi monella työpaikallakin tapahtuu? Onko se totta, että me suomalaiset ollaan valmiita maksamaan satanen siitä, ettei naapuri saa tonnia vai mikä on hätänä? Jos muiden osaaminen ärsyttää niin katse täytyy kääntää omaan toimintaan — Olisiko siinä jotain parannettavaa? Ihminen, joka etsii syntipukkia ulkopuolelta tai kokee voimakasta kateutta on keskeneräinen ja epämielyttävää seuraa, usein vihainen ja puhuu pahaa muista. Ei se ole meiltä pois, jos joku muukin on hyvä, hauska, hyvännäköinen tai mitä tahansa. Oli kyse sitten työyhteisöstä tai vaikka salitutusta niin ihmisiä ärsyttää jopa toisten huulet ja kasvojen ilmeet. Alkaa mun mielestä olla sen verran häiriintynyttä juttua, että peiliinkatsominen voisi tehdä hyvää.

Työpaikoilla ja kaikenlaisissa koulutustilaisuuksissa ihan oikeasi sukupuoli ja ikä ovat molemmat sellaisia tekijöitä, jotka laittavat porukkaa samantien arvojärjestykseen. Mä oon itse ollut lähes aina porukan nuorin ja vielä naispuolinen TYTTÖ, jolloin on tietysti itsestäänselvää että oon a) tyhmä b) kokematon c) ammattitaidoton ja d) hiljaa, kun aikuiset puhuu. Mun luonteelle on silti hyvin epätyypillistä olla hiljaa, jos koen etten täytä kohtia a-c. Kukaan ei saisi hyväksyä sitä, että joku alistaa, nöyryyttää ja vähättelee. Puhumalla asiat suoraan ja kasvotusten päästään todella paljon eteenpäin. Mä uskon, että aikuisten välisessä kiusaamisessa on hyvin usein kyse rahasta ja toisen taloudellinen pärjääminenhän on automaattisesti pois omasta pussista. Terve kilpailu on ihan toivottavaakin ja johtaa yleensä hyvään lopputulokseen, mutta jos työpaikalla tai muussa yhteisössä on yksikin sellainen tyyppi jolla on pakottava tarve voittaa kaikki tilanteet ja, jonka onni on riippuvainen menestyksestä niin ongelmia on luvassa.

Tiedän, että kaikenlaisista yhteisöistä löyyy todellisia narsisteja ja ihmisiä, joille systemaattinen kiusaaminen on yksi nautinnon muoto. Nää tyypit on niitä, jotka ovat kiusanneet jo hiekkalaatikolta lähtien ja heidän kiusaamisammattiaan on ruokittu vuosi vuodelta. He ovat todennäköisesti saaneet kiusaamisen avulla itselleen mainetta ja mammonaa, eli palkkiota hyvin tehdystä työstä mikä kannustaa jatkamaan. Mä oon itsekin ollut todella vakavasti narsistisen ihmisen uhrina pitkän aikaa ja kokenut niin järkyttävää manipulointia, ettei sitä ihan heti unohdeta. Tällainen ihminen nauttii vallan tunteesta ja muiden alistamisesta, pompottelusta ja on usein patologinen valehtelija. Narsisti ei suvaitse, että uhrin elämässä on mitään tai ketään muuta ja jos tällaisesta on merkkejä niin alkaa tositoimet isolla T:llä. Naristi kokee, että uhri on pettänyt hänet ja uhrille täytyy kostaa. Mä huomasin itse jo parin päivän sisällä, että olen tekemisissä vakavasti luonnehäiriöisen ihmisen kanssa mutta pelko hänen piilovoimistaan oli niin voimakas, ettei voinut juuri muuta kuin tehdä mitä käskettiin. Narsisti uskoo aggressiivisesti olevansa aina oikeassa ja vaikka mäkin tiesin, että asiat ei todellakaan ole näin niin helpoimmalla pääsee nyökkäilemällä ja menemällä tarinaan mukaan. Tämä keissi kääntyi kuitenkin lopulta hyväksi, kun sain kerättyä riittävästi voimia ja poistuin paikalta jättäen narsistin oman onnensa nojaan. Tämä oli yksi elämäni parhaista päätöksistä.

Mä uskon, että lapsena ja teini-ikäisenä monessa meissä asuu pieni kiusaajan jyvä ja seurassa tyhmyys tiivistyy. Kiusaaminen voi olla hyvin raakaa, mutta se voi myös olla härnäämistä jonka pohjimmainen tarkoitus ei ole muu kuin sääntöjen rikkominen ja rajojen testaaminen esimerkiksi koulussa. Jokainen meistä tietää, miten huomionkipeitä lapset voivat olla ja olemalla porukan pelle jäät ainakin mieleen. Oon itsekin, ikävä kyllä, ollut mukana tällaisessa ja kadun sitä syvästi. En kuitenkaan ole missään nimessä sitä mieltä, että lapsuuden teot määrittävät aikuista ihmistä vaan iän myötä jokaisella on aito mahdollisuus vaikuttaa siihen millaiseksi ihmiseksi haluaa tulla. Jos se ei onnistu omatoimisesti niin apua on saatavilla. Tottakai lapsellakin on käsitys siitä mikä on oikein ja mikä on väärin, mutta myös tarve tulla hyväksytyksi ja saada huomiota, pelleillä ja esittää — Ikävä kyllä myös toisten kustannuksella. Uskon kuitenkin vakaasti siihen, että lapsuusaika, kotiolot ja kasvatus, koetun rakkauden ja huomion määrä vaikuttaa lapsen (ja myös aikuisen) käytökseen ja tunne-elämään. On sanomattakin selvää, että lapsi oireilee jos jokin on huonosti mikä voi ilmetä myös kiusaamalla. Lapsi vasta opettelee sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä, mutta aikuiselta voidaan vaatia enemmän. Mulla ei itsellä ole lapsia, mutta jos niitä joskus on niin tiedän mitä asioita painotan kasvatuksessa. Se, että lapsesta yritetään tehdä menestyjää, selviytyjää tai hyvin tienaavaa ei tule johtamaan yhtään mihinkään. Se mitä lapsi ja ihminen eniten tarvitsee on rakkaus, välittäminen, huolenpito ja turvallisuudentunne. Ihminen on onnellinen kokiessaan rakkautta ja sillä on hyvät vaikutukset. Oli kiusaaja minkä ikäinen tahansa niin vastuu täytyy ottaa ja apua täytyy hakea, jotta moinen toiminta saadaan loppumaan ja hoidettua kiusaamiseen johtaneita syitä.

jessica

2 vastausta artikkeliin “AIKUISTEN KIUSAAMINEN”

    • Kiitos kommentista! Toivotaan, että kirjoitus tavoittaisi mahdollisimman monen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 23
Tykkää jutusta